BLOG

Kötelező egyéni vállalkozónak külön bankszámla?

A román törvényeknek megfelelően nem kötelező külön bankszámla a független tevékenységet végző személyeknek PFA, II, IF, Profesii liberale. Ennek az az oka, hogy ezek a vállalkozások a törvény értelmében fizikai személyeknek számítanak, tehát a saját vagyonukkal felelnek a vállalkozásukért.

Ezért van az, hogy a cégbíróságon kiadott engedélyszám előtt az F (fizica) betű szerepel, a KFT-k esetében meg a J (juridica) betű.

Mégis érdemes megfontolni a külön bankszámla nyitását, hiszen több előnye is van. Nézzük meg, mely szempontokat érdemes figyelembe venni a kérdés tekintetében.
  • Külön számla esetén nem kell minden hónap végén szorozni, osztani, kiszűrni, hogy melyek a céges, melyek a személyes költségek.

  • A bankszámládon a céges kifizetések mellett értelemszerűen megjelennek a saját vásárlásaid is. A törvény szerint pedig ezeket a bankszámla kivonatokat 5 évig meg kell őrizni (mivel céges iratnak számít). Biztos, hogy ezt szeretnéd?

  • Továbbá, ha külön van a vállalkozás számlája pontosan nyomon tudod követni a költségeket, a jövedelmed, hogy melyek a vállalkozásra vonatkozó adók és járulékok. Sőt, ha van szponzorból származó jövedelmed vagy protokollra elköltött összeged, azt bizony pontosan kell vezetned.

  • Ám ez még mind semmi, hiszen a számlán lévő összegre a hónap végén a bank kamatot számol fel; ez után adót kell fizetni. Tehát, ha közös számlád van, nehéz elkülöníteni, hogy mennyi a kamat a vállalkozás vagyonára és mennyi a személyes jövedelmedre. Adóellenőrzéskor pedig adócsalásnak is vehetik, ha a kamatot nem számolod fel jövedelemnek. Ugyanez vonatkozik a kezelési költségre is.

  • Adókésedelem esetén a pénzügy zárolhatja a bankszámládat, és akár a személyes jövedelmedet is elveheti.

  • A vállalkozás számlájára beérkező jövedelmet a bank hivatalosan bejelentett tevékenységnek tekinti. Vagyis, ha kölcsönt vennél fel, vagy leasingelni szeretnél, így jobbak az esélyeid.

  • Ha külön bankszámlát tartasz fenn „norma de venit” adózási forma esetén, bizonyítani tudod, hogy honnan származik a jövedelmed. Ez jó esetben több, mint az állam által megszabott fix jövedelem, amit alkalmanként ellenőriznek.

A külön bankszámla havi 10-30 lej közötti plusz költséget jelent bankfióktól függően. Te döntöd el, hogy bevállalod ezt a költségtöbbletet, vagy maradsz egy közös bankszámlánál.

Bárhogy is határozol, tudnod kell, hogy egyik sem törvényellenes, hiszen nincs rá külön jogszabály; mindössze a saját mindennapjaidat könnyíted meg vele.

Ha még érdekelnek hasonló tanítások a youtube csatornámon és a blogomban is találsz!

Ha kérdésed van, keress bátran és válaszolok rá: 0733941142 vagy office@sarkikonyvelo.ro

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

További bejegyzések:

Hívj bizalommal
VAGY

Kérd árajánlatomat