BLOG

0. lépés vállalkozás indításakor- tevékenységi kódok választása (CAEN)

tevékenységi kódok kiválasztása

Hogyan válassz tevékenységi kódot (cod CAEN)?

Romániában egy törvény által összeállított táblázat tartalmazza a tevékenységi kódokat (cod CAEN), illetve az alatta végezhető tevékenységre vonatkozó magyarázatot. Ha egyéni vállalkozóként (PFA, I.I., I.F.) szeretnél működni, akkor különösen figyelned kell ezek kiválasztására. Ugyanis a „norma de venit”-es adózási mód például csak akkor választható, ha a tevékenységi kód elfogadott ezeknél a vállalkozásoknál.

3 + 1 jó tanács a tevékenységi kód kiválasztásához:

1.  Mindenképp olyan kódot kell választanod, amelyik passzol ahhoz a munkához, amit végezni szeretnél. Már nem megengedett, hogy annyi kódot írsz bele az alapító okiratba amennyit szeretnél.

Emlékszem, amikor a férjem indította a vállalkozását 1997-ben, az volt a trend, hogy az alapító okiratba beletették az összes létező tevékenységi kódot. Ma már törvény szabályozza a tevékenységi kódok számát!

Jelenleg a P.F.A.-nak 5, míg az I.I.-nek 10 tevékenységi kódja lehet.

2. Ne csak a kód nevét, hanem a leírását is olvasd el! Győződj meg róla alaposan, hogy biztosan arról a tevékenységről van-e szó, amit végezni szeretnél a vállalkozásodban.

3. Úgy válaszd ki a melléktevékenységeket, hogy egy tevékenységi körön belül legyenek a fő tevékenységgel! Mert, ha a fix adózási formát (norma de venit) szeretnéd választani, és nem egy tevékenységi körön belül vannak a kódok, akkor körönként mindegyikre külön kell fizetned a fix adót.

+1. A választott kódokat engedélyeztesd a Kereskedelmi és Iparkamaránál! Fontos továbbá, hogy a kód ne csak az alapító okiratban (Act constitutiv), hanem a Certificat constatatorban is szerepeljen, különben nem lesz hivatalos a tevékenységed.

Te már tudod, melyek a neked megfelelő tevékenységi kódok?
Ha “norma de venit”-es adózó vagy biztos, hogy egy körön belül szerepel az összes kód?

Itt tudod megnézni a kódok listáját: https://www.onrc.ro/index.php/ro/caen. Ellenőrizd le és derítsd ki még most!

Erről már az alábbi videómban is beszéltem: https://sarkikonyvelo.ro/tevekenysegi-kodok-cod-caen-valasztasa/

Ha kérdésed van hívj!

telefon: 0733 94 11 42

e-mail cím: office@sarkikonyvelo.ro

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

További bejegyzések:

Hívj bizalommal
VAGY

Kérd árajánlatomat