BLOG

Milyen típusú költségeket tud elszámolni egy vállalkozó?

Milyen típusú költségeink, illetve kiadásaink vannak?
Vannak a teljes egészében elszámolható, levonható költségek. Vannak a részben elszámolható vagy részben levonható költségek, illetve vannak olyan költségek, amelyek egyáltalán nem elszámolhatóak, tehát nem vonhatók le a jövedelmünkből.

 

Milyen teljes egészében levonható költségek vannak mindenféle vállalkozásra vonatkozóan?

Az első ilyen levonható költség a nyersanyagok, a fogyóeszközök, illetve azok a termékek, amelyeket árusítani szeretnénk. Tehát ennek a megvásárlása teljes egészében elszámolható költségnek tekinthető.
Aztán vannak a szolgáltatások költségei, például a szállítási díjak, illetve vannak a bérleti díjak az adott helyre vonatkozóan, ahol a vállalkozásunk működik. Ennek a feltétele az, hogy ez a hely, vagy ez az ingatlan mindenképpen a kereskedelmi kamarához, tehát az ONRC-hez be legyen jegyezve, úgy, mint munkapont vagy úgy, mint székhelye a vállalkozásunknak. Aztán vannak erre a területre vagy az ingatlanra vonatkozó karbantartási költségek. Ha az irodánkat szeretnénk felújítani, vagy a területet rendezni, ahol a műhelyünk, vagy az adott tevékenységnek a helyisége van, akkor az erre vonatkozó karbantartási költségeket is teljes egészében el tudjuk számolni.

Ha például a saját vállalkozásod egy olyan tömbház-lakásba, blokk-lakásba van bejegyezve, ahol ott lakik a tulajdonos, vagy mondjuk te, illetve csak részben bérled te ezt a conract comodaton a vállalkozásodra, akkor csak részben tudod ezeket a költségeket elszámolni. Ezt általában a kölcsönszerződésbe vagy a bérleti szerződésbe bele szokták írni, hogy az adott helyiségnek mekkora része tartozik a PFA vagy az întreprindere familială céghez, és ennek a részét tudod elszámolni költségként.

Ezenkívül vannak a tevékenység végzéséhez használt berendezések bérleti költségei.

 

Ha mondjuk van neked egy autószervized, vagy egy gumijavítód, és ott van egy szerkezet, amit bérelsz, tehát nem megvásárolsz, akkor ennek a bérleti költségét is teljes egészében le tudod írni a vállalkozásodban.

Vannak a banki kölcsönök kamatai. Itt nagyon fontos, hogy ez a kölcsön a vállalkozás tevékenységére vagy ehhez kapcsolódóan legyen elköltve, mert a kamatokat akkor tudod levonni. Ha a kölcsönt felvetted, de nem a vállalkozásodra költötted, hanem autót vásároltál, vagy a saját ingatlanodat, lakásodat rendezted be, akkor ennek a banki kölcsönnek a kamatait nem tudod elszámolni a vállalkozásodban.
Vannak a jutalékokkal és az egyéb banki szolgáltatásokkal kapcsolatos költségek. Ide kapcsolódnak olyan szolgáltatások, amiket a bank nyújt neked, és ezeknek a díjait tudod elszámolni. Vannak a postai költségeid, a telekommunikációs költséged, mint például a telefon, az internet, minden, amire a vállalkozásodhoz szükséged van, ahhoz, hogy működjön, illetve hogy jövedelmet tudjál megvalósítani.

A következő ilyen költség lehet az elektromos áram, a víz, a gáz, a szemétszállítási díj, mert ezeket is mind el tudod számolni a vállalkozásodra.
Ami még van, az áru-, illetve a személyszállítással kapcsolatos költségek, illetve ha olyan helyre utazol, ahol egy ügyfeledet akarod felkeresni, vagy esetleg új ügyfeleket akarsz felkutatni, akkor az oda való eljutáshoz felhasznált buszbérlet, repülőjegy-bérlet, szállás, ezeket mind elszámolhatod, ha tudod bizonyítani, hogy ezt az utazást azért kellett bevállalnod, mert neked fontos volt, hogy az ügyfeledet megkeresd, vagy ha új ügyfeleket szereztél.
A következő a lízingszerződések. Operatív lízing esetén elszámolhatod a lízingrészletet, illetve ha pénzügyi lízinged van, akkor a kamatot és az amortizációs költséget tudod elszámolni teljes egészében a vállalkozásodra.

El tudod számolni azokat a költségeidet, amiket mondjuk továbbképzésekre, kongresszusokra, szakmai találkozókra utazáskor költöttél el. Itt is beleszámoljuk az utazás költségét, magának a szakmai képzésnek a díját, amit ugye be kell fizetned, vagy az adott időszak alatt a szállás költségeit, ezeket mind-mind el tudod számolni, bizonyítván, hogy ez a szakmai továbbképző azért jó, hogy a vállalkozásod fejlődjön.
Aztán ott vannak a reklámköltségek, a hirdetési költségek, ezek is mind-mind azért vannak, hogy nagyobb jövedelmet tudjál megvalósítani.
Minden egyéb olyan költséget el tudsz számolni, amit bizonyítani tudod, hogy azért volt rá szükséged, mert neked a vállalkozásod enélkül nem, vagy csak kevésbé jobban fejlődne, mint ahogy enélkül fejlődött.

 

Melyek azok a költségek, amelyek részben elszámolható költségek?

Az egyik ilyen részben elszámolható költségtípus az autókkal kapcsolatos. Legtöbb esetben az egyéni vállalkozók, de akár Kft-k is, SRL-k is úgy vannak, hogy a tulajdonos egy contract comodattal, egy kölcsönszerződéssel kölcsönadja a vállalkozásának a saját autóját. Ebben az esetben ezzel az autóval kapcsolatos mindennemű költséget el tudsz számolni, de csak ötven százalékában. Tehát el tudod számolni az üzemanyag-költség felét, el tudod számolni a karbantartási költséget, például az autómosást, vagy minden olyan javítási költséget, amelyet ezen az autón végzel. Nyilván ezeket a költségeket alá kell támasztanod azokkal a számlákkal, amiket a szervizből, az autómosóból vagy a benzinkutaktól tudsz beszerezni, és nagyon fontos, hogy legyen rajta a vállalkozásodnak a cod fiscalja, az adószáma.

Ezenkívül amit részben el tudsz számolni, azok a szponzorálási költségek, a támogatási költségek. Ezek az adózandó jövedelmünk maximum öt százalékát tehetik ki, és nagyon fontos, hogy olyan egyesületekkel, illetve alapítványokkal kössünk ilyen támogatási, szponzorálási szerződést, akik regisztrálva vannak az ANAF-hoz, az adóhivatalhoz, mert különben ezek a költségek nem vonhatók le a jövedelmünkből.
Dönthetünk úgy, hogy a jövedelemadónk három és fél százalékát adjuk oda valamilyen szervezeteknek. Ezt egy évben egyszer tudjuk megtenni, amikor év elején az adóbevallásunkat nyújtjuk be, és akkor ott ki tudjuk választani, hogy milyen alapítványnak, egyesületnek szeretnénk odaadni az adónk három és fél százalékát.

 

Protokollra költhetünk az adózandó jövedelmünk két százalékáig. Ha olyan ebédet fizetünk az egyik ügyfelünknek, akivel valamilyen tárgyalást folytatunk, akkor ezt be tudjuk tenni protokoll-költségként. Lényeg az, hogy az adózandó jövedelmünk maximum két százalékát költhetjük protokollra.

 

Aztán ott van még a magánnyugdíjpénztárakba fizetendő nyugdíjunk vagy biztosításunk. Ezeket egyénenként, tehát a vállalkozásban szereplő tulajdonosokra tudjuk elszámolni, évente maximum négyszáz eurót. Ha például egy întreprindere familială van, amiben két családtag van benne, akkor mindkét családtagnak évente 400-400 euróig tudjuk ezeket a magánnyugdíjpénztárba befizetett nyugdíj-, illetve egészségügyi biztosításokat elszámolni.
El tudjuk számolni a szakmai szervezeteknek fizetett hozzájárulásunkat maximum 4000 euróig évente. Például én mint könyvelő fizetek a CECCAR-nak évente ilyen hozzájárulást, és ha nem haladja meg a 4000 eurót, akkor én ezt költségként elszámolhatom a cégemben.

 

Melyek azok a költségek, amelyek egyáltalán nem elszámolhatók?

Négy dologra térnék ki. Mindennemű vállalkozásra vonatkozik ez a négy dolog.
Az első ilyen dolog, hogy azok a költségek nem elszámolhatók, amelyek nem a vállalkozásunkhoz kapcsolódnak. Tehát mindenképpen kell bizonyítsuk azt, hogy fontos nekünk ahhoz, hogy magasabb jövedelmet valósítsunk meg, vagy jobban működjön a vállalkozásunk. Ha ezt nem tudjuk bizonyítani különböző dokumentumokkal, akkor hiába hogy a cégünkre vásároltunk bárminemű dolgot, ha nem tudjuk bizonyítani, hogy hasznára válik, akkor ezeket a költségeket nem számolhatjuk el.

 

Nem elszámolható költség a jövedelemadónk. Függetlenül attól, hogy PFA, întreprindere familială vagy SRL, a jövedelemadó nem elszámolható költség.

 

2018 óta nem elszámolható költségnek számít az egészségügyi járulék, a CASS. Ezt sem tudjuk levonni a költségekből, ez nem is kötelező, csak a maximum plafon fölött, ami minden évben változik.
A nyugdíjjárulék is ilyen, a CAS, illetve ezt le tudjuk vonni, de 2018 óta nem úgy van, hogy beleszámoljuk az elszámolható költségekbe, hanem a Declaratie Unica, tehát az adóbevalláson belül van erre egy külön rubrika, egy külön sor, és oda tudjuk beírni, és e részében tudjuk a már kiszámolt adónkból levonni.

Októberben egy új témát fogok indítani. Bárminemű javaslatotok van ezzel kapcsolatosan, nyugodtan írjátok meg nekem akár itt, a videó alatt posztban, vagy akár üzenetben vagy e-mailben.

Megosztás:

További bejegyzések:

Hívj bizalommal
VAGY

Kérd árajánlatomat