BLOG

Állami támogatások, lehetőségek a jelenlegi helyzetben – kérdezz-felelek

Milyen támogatás kérhető, ha a dolgozóim munkaidejét a felére szeretném csökkenteni?

Van a Kurzarbeiter program, amit létrehoztak ezelőtt egy-másfél hónappal. Ebben van, hogy ha az alkalmazottaknak, a dolgozóknak a munkaideje maximum a felére csökkent, tehát annál lennebb már nem csökkenhet, akkor nyugodtan lehet kérni azt a fajta támogatást, ami az eredeti munkaidejének a bruttó fizetése és a lecsökkentett munkaidő után fizetett bruttó fizetés közötti különbségnek a 75%-a. Ezeknek persze feltételei vannak.

Ha például nyolc órában dolgozott az illető azelőtt, akkor ugye lecsökkentheted maximum négy órára. Annál lennebb már nem, de lehet persze öt vagy hat órára is csökkenteni a munkaidejét, és ennek függvényében fog csökkenni a bruttó bére is.

A másik feltétel az, hogy az alkalmazottak legalább tíz százalékát érinti ez a csökkentés. Nem lehet az, hogy van 15 vagy 20 alkalmazottja az adott cégnek, és abból csak egynek fog lecsökkenni a munkaideje. Ha legalább tíz százalékát érinti ez a csökkenés, akkor tudod kérni az eredeti bruttó fizetés és a csökkentett bruttó fizetés közötti összegnek a 75%-át.

Kihangsúlyozom, hogy általában ezek a támogatások, amiket kapunk, amiket ígérnek nekünk, bruttó összegek. Ez azt jelenti, hogy hiába mondok egy fix összeget, mondjuk ezer lej vagy száz lej, nem az összeg a lényeg, hanem az, hogy ez után mindig be kell fizetni még a rá vonatkozó adót. A 10% jövedelemadót, a 10% egészségügyi járulékot, a CASS-t, illetve a 21% nyugdíjjárulékot.

Mindig bruttó összegről beszélünk, a törvényekben is mindig bruttó összeg szerepel, ezért mondom, hogy egy kicsit csalóka annak, aki mondja, hogy kaptak az elmúlt hónapokban is 4072 lejes támogatást, de nyilván ennek alig marad meg a fele, merthogy a másik felét a jövő év folyamán be kell fizetni a járulékokra, illetve az adóra.

Az első feltétele az, hogy maximum 50% legyen ez a lecsökkentett munkaidő.

Online tanulás esetén szülőként kaphatok-e szabadságot, illetve kérhetek-e szabadságot?

Az első ilyen feltétel az, hogy a gyereked 12 év alatti, tehát ne töltse még be a 12 évet. A másik feltétel az, hogy be van iratkozva a tanügyi rendszerbe, tehát iskolába, óvodába, szerepel a nyilvántartásban. Harmadik feltétel, hogy ezt az egyik szülő kérheti, viszont a másik szülőnek kell legyen valamilyen bevétele, jövedelme. Vagy alkalmazottként kell dolgozzon valahol, vagy valamilyen vállalkozása van, vagy más forrásból származó bevétele van. Ebben az esetben tudod kérni a szülői szabadnapokat, és a munkáltató köteles megadni.

Három szektorban dolgozók nem kérhetik ezeket a szabadságokat, vagyis szabadnapokat:

– a közrend,

– védelmi rendszer,

– egészségügyi rendszer.

 

Tehát ha itt dolgozik mind a két szülő, például az egészségügyben, akkor ők nem kérhetnek szabadnapokat, de nekik jár a 75%-os bruttó fizetésemelés. Az aktuális fizetésének kérheti ilyen hozzájárulásban a 75%-át azokra a napokra, amikor az online oktatások vannak.

 

 

Az online tanítás alatt otthon maradó szülőre a segélyt hol kell igényelni, és milyen papírok kellenek?

Nem igazán egyértelmű a törvény, ahogy leírja, hogy a helyi, a megyei munkaerő ügynökségnél is lehet ezeket a kérvényeket, ezeket a dokumentumokat letenni.

 

Három megyében felhívtam őket, és mind a három helyen azt mondták, hogy nem, hozzájuk ne vigyük, hanem mindenki menjen fel az aici.gov.ro oldalra, és ott kell kiválasztani az aktuális támogatás linkjét, és oda fogod tudni letenni a kérvényeket.

Szükséges egy saját felelősségű nyilatkozat, amiben nyilatkozod azt, hogy a másik szülő nem igényli ugyanezt a támogatást, mert akkor nyilvánvalóan nem fogják ezt neked jóváhagyni. Kell az igazolás az iskolától vagy akár a helyi néptanácstól, hogy a gyerek benne szerepel az iskolai rendszerben. Kell a gyerek születési bizonyítványa. És van egy kéréstípus, amit ott, az aici.gov.ro oldalon kell kitölteni, és akkor ezeket ott tudod letenni, illetve beküldeni online.

 

 

PFÁ-s vagyok, a 4072 lejes támogatást igényeltem, és mennyit kell visszafizetni belőle, le lehet-e írni valamit költségként, illetve hogy mi a határidő, amikor ezt be kell fizetni?

Ezeket a 4072 lejes bruttó összegeket mindenképpen be kell vezetni, nagyon fontos, a Registru de incasari si plati-be. Tehát ha te megkaptad a bankba, a bankszámládra ezt az összeget, akkor bevezeted a Registru de incasari si plati-nek a banki oldalába, tehát van, hogy plati és Încasări, és az Încasări oldalába, a banki oszlopba be fogod vezetni, hogy ezt az összeget kaptad támogatásként. Nagyon fontos, hogy bár bevezetted, ez nem fog beleszámolódni a forgalomba. Tehát mikor számolod, hogy netalán elérted az összeghatárt, az országos bruttó minimálbérnek a 12-szeresét ha meghaladod, akkor kell fizetned különböző járulékokat, tehát ezt az összeget nem kell beleszámolni ebbe a forgalomba.

De ez nem azt jelenti, hogy erre az összegre nem kell járulékokat befizetni. Tehát a jövő év március 15-e, egyelőre ez a határ, ameddig be kell fizetni ennek az összegnek a tíz százalékát mint jövedelemadó, ugyancsak tíz százalékát mint egészségügyi járulék (CASS), és az így maradt összegnek a huszonöt százalékát fizeted nyugdíjjárulékba, ez a CAS. Ezt az utóbbit lehet költségként levonni, az egészségügyi járulék és a jövedelemadó nem számolható el költségként. Tehát erre kell figyelni. Az adóbevallásban, a Declaratie Unicaben lesz egy külön rubrikája, ahova majd a támogatási összegeket be kell írni, a teljes vállalkozásnak a forgalmába ez nem fog beleszámolódni.

 

Ha II-m, PFÁ-m van, vagy bármilyen egyéni vállalkozásom, milyen támogatást tudok kérni?

Ha már van neked egy külön PFÁ-d,  az semmiképpen nem függ össze azzal, hogy te máshonnan, mondjuk, alkalmazotti létből szereztél bevételt, mindenképpen az adott formára, az adott tevékenységre vonatkozik ez a támogatás.

 

Az első támogatás az, hogyha már nekem működött a cégem 2019-ben, akkor megvizsgálom, hogy, mondjuk, ha októberre kérek egy támogatást, akkor a mostani hónap októberében nekem a jövedelmem mennyi volt a tavalyi év októberéhez képest, és ha tíz százalékkal kevesebb ez a jövedelem, akkor kérhetem ezt a támogatást. Lehet többel is kevesebb, de minimum tíz százalékkal kevesebb kell legyen, mert ez bizonyítja azt, hogy a COVID-járvány miatt csökkent nekem a bevételem az adott hónapban.

Ezenkívül lehet kérni a bruttó jövedelem 75%-át, ha nincsen semmi jövedelmem az adott hónapban. Tehát ha én októberben be kellett zárjam a vállalkozásomat, mert egyszerűen nem volt ügyfelem, nem működött a tevékenységem, vagy egyáltalán nem volt semmi mozgás a vállalkozásomban, akkor tudom kérni az átlagos bruttó jövedelem, ami ugye most 5429 lej, 75%-át, ebből lesz a 4072 lej – és ezt mindenképpen meg kell vizsgálni. Tehát nem cod CAEN-re lehet ezt kérni, hanem adott tevékenységre. Az aici.gov.ro oldalon meg tudjátok nézni, fel vannak sorolva, hogy az adott tevékenységekre lehet kérni támogatást, megvan, milyen dátumig. A jelen pillanatban a felsorolt tevékenységek száma nem olyan sok, tehát négy-öt ilyen tevékenységcsoportot sorol fel, és hogyha úgy gondolod, hogy neked a tevékenységed beleillik valamelyikbe ezek közül, akkor nyugodtan leveheted ezt a támogatást. Ehhez igazából egy kérésre van szükség, meg egy saját felelősségű nyilatkozatra, és ezt is az aici.gov.ro oldalon tudod elküldeni.

 

Olyan támogatás érdekel, amit egy induló egyesület esetében lehet kérni, illetve egy induló alapítvány is készül megindítani a tevékenységét, és milyen támogatást lehet kérni, hogy beinduljanak (nincs sok tőkéjük)?

Ezek a támogatások azokra a vállalkozásokra vonatkoznak, amelyek már működnek. Tehát hogy az adott évben működőképesek voltak, de pontosan a COVID-járvány miatt lecsökkent vagy félbeszakadt a tevékenységük, ezáltal nincsen jövedelmük. Olyan vállalkozás vagy olyan szervezet vagy alapítvány, aki most indul, annak én nem tudok most per pillanat támogatási formát, de viszont vannak olyan pályázatok, amelyek konkrétan ezekre az egyesületekre vonatkoznak. Tehát ott kell mindenképpen szétnézni.

 

 

Ha lecsökkentem a munkaidejét az alkalmazottaimnak, hogyan kell kiszámolni, minek a 75%-a kérhető?

Nézzünk egy példát. Ha az én alkalmazottamnak volt egy nyolcórás munkaideje, mondjuk, szeptemberben, és úgy döntök, hogy októberben lecsökkentem a munkaórát 6 órára, mert nincs annyi munkánk, ne legyen annyi adófizetés, ezáltal csökken a bére is. Tehát ha nyolcórás munkaidőre volt egy 3000 lejes fizetése, és én lecsökkentem 6 órás munkaidőre, akkor ő kap bruttóban 2250 lejt. És akkor az államtól arra az összegre kérhető a támogatás, ami a 3000 és a 2250 lej közötti összegnek a 75%-a.

Tehát a 3000-ből leveszem a 2250-t, marad egy 750 lejes összeg, és ha ennek a 75%-át kérem, ez 562 lej 50 banis bruttó összeg. Nagyon fontos, hogy bruttó összeg. Tehát ebből még kifizeted azt a 45%-ot, amit az előbb is, a többi támogatási formáknál felsoroltam. Tehát ha négy órára csökkented, akkor kétfele osztod, és akkor úgy a két bruttó fizetés különbségének a 75%-át fogod tudni igényelni.

 

 

Ha alkalmazottként dolgozom egy cégnél, de ezen kívül van nekem egy PFÁ-m vagy egy intreprindere individualam, akkor tudom-e igényelni valamelyik típusú támogatást?

 

Ha már van neked egy külön PFÁ-d,  az semmiképpen nem függ össze azzal, hogy te máshonnan, mondjuk, alkalmazotti létből szereztél bevételt, mindenképpen az adott formára, az adott tevékenységre vonatkozik ez a támogatás. Hiába hogy te egy cégnél dolgozol akár nyolc órában és ott megkapod a rendes fizetésedet, de hogyha neked a PFÁ-d vagy az Intreprindere individualad pont olyan, hogy közbeszólt a COVID, nem működik, nincs bevételed, akkor nyugodtan igényelheted rá a támogatást, mert az adott tevékenységre kérjük ezeket a támogatásokat, nem arra, hogy összességében bárhonnan mennyi jövedelmed származik az adott időszakban.

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

További bejegyzések:

Hívj bizalommal
VAGY

Kérd árajánlatomat