BLOG

P.F.A. és Intreprindere Individuala kezdő lépései!

Írtam már a 0. lépésről egy vállalkozás indításakor, aztán az első lépésekről, ha SRL-t nyitanál! Ebben a bejegyzésben az Intreprindere Individuala és a P.F.A. nyitása utáni lépésekről, beszerzendő dolgokról lesz szó!

Mit kell tenned, ha már átvetted a bejegyzési okiratot vagyis a Certificat de inregistrare fiscala-t?

  •    30 napon belül be kell jelentened a vállalkozást a pénzügyre! Ezt az egységesített nyilatkozattal (Declaratie Unica) tudod megtenni, csak online!
  •    Be kell szerezned a pénzügyről a Registru Unic de Control-t, erre azért van szükség, hogy ellenőrzés esetén legyen ahova beleírjanak az ellenőrző szervek!
  •    Aztán venned kell számla (factura) és nyugta (chitanta) tömböt, ha kézzel írod a számlát! Figyelj arra, hogy áfa (TVA) fizető leszel vagy sem, annak megfelelő számlatömböt vegyél! Ha elektronikus úton szeretnéd kitölteni a számlákat akkor keress egy számlázó programot a neten, már sok jó és akár ingyenes program választható!
  •    Ha ezek megvannak, azt kell eldöntened, hogy te magad vezeted-e a könyvelést, vagy szakemberre bízod! Ha nem szeretnél vele foglalkozni, keresel egy könyvelőt és a többit vele beszéled meg!
  •    Ha te végzed a papír munkát, akkor először is meg kell venned a legfontosabb regisztert, a Registru de incasari si plati-t! Ebbe vezeted majd a bevételeidet és a kiadásaidat!
  •    Ha fizikai személyeknek adsz el árút vagy szolgáltatást, akkor be kell szerezned egy kasszagépet! Figyelj arra, hogy csatolható legyen internet hálózathoz, mert csatlakozni kell az ANAF oldalához!
  •    Még szükséged lesz egy leltári regiszterre (Registru inventar) és a Registru evidenta fiscala-re!

Ezek azok a dolgok és nyomtatványok, amikre szükséged lesz ahhoz, hogy a céged könyvelését az előírásoknak megfelelően tudd vezetni!

 

Ha még kérdésed merülne fel, bátran tedd a Sarki könyvelő facebook oldalán!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, iratkozz fel a youtube csatornámra, a feliratkozás gombra kattintva, így már biztosan nem maradsz le semmilyen újdonságról!

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

További bejegyzések:

Hívj bizalommal
VAGY

Kérd árajánlatomat