BLOG

Mi a teendő a külföldön vásárolt áruval és szolgáltatással?

Íme a Kérdezz – felelek sorozatom 6. része !

A minap konzultációra jelentkezett egy hölgy, mert szeretné, ha elkészíteném, és leadnám online az adóbevallását. A beszélgetésünk során felmerült benne néhány kérdés, amelyek közül az egyik különösen megmaradt bennem, mert nem ő volt az első, aki feltette nekem. A kérdés a következő: külföldről vásárolt áru vagy szolgáltatás esetén kell-e jelentést letenni a Pénzügyre?

Ha az európai unión belül vásárolunk árut és/vagy szolgáltatást, és a cégünk nem áfafizető, akkor az eladó áfás számlát fog kiállítani. Hogy van-e vele teendőnk, az attól függ, hogy a számla értéke meghaladja-e a 10 000 eurót!

Ha a külföldről vásárolt áru értéke kissebb, mint 10 000 euró:

Amennyiben a külföldről vásárolt áru értéke nem haladja meg a 10 000 eurót, nem tartozunk beszámolóval a pénzügy felé, hiszen az áfát befizettük az adott országban. Annyi a teendőnk, hogy az aznapi árfolyam alapján kiszámolt lejben bevezetjük a számla értékét a Registru jurnal de incasari si plati-be (bevételek és kiadások nyilvántartása), illetve ha termékről van szó, elkészítjük hozzá a NIR-t (Note de Receptie) is.

Ha a külföldről vásárolt áru értéke meghaladja a 10 000 eurót:

Nos, ebben az esetben kötelesek vagyunk kitölteni a 091-es nyilatkozatot, és bejelentkezni a pénzügyre egy ideiglenes áfás kódért. Ezt a kódot akkor igényeljük, amikor csak alkalmanként vásárolunk európai uniós országokból. Egy meghatározott termékre vagy szolgáltatásra szól, tehát ha veszek egy autót, és arra igényelem meg a kódot, akkor ezzel például ruhát már nem vásárolhatok. A 091-es dokumentumban választhatjuk ki, mire kérjük (autóra, ruhára stb.), ez azonban nem azt jelenti, hogy mostantól a cégünk áfafizető lesz.

A vásárlás után az adott hónapban áfás nyilatkozatot (ez a 300-as számú dokumentum) kell elektronikus úton leadni a pénzügyre. A számlát nem kell mellécsatolni, hiszen az alapján töltjük ki a papírt.

Ha kérdésed merült fel, tedd fel nyugodtan egy e-mailben vagy telefonon!

További válaszokat találsz az oldalamon, vagy a youtube csatornámon!

Ha nem akarnál lemaradni az ujdonságokról, íratkozz fel a hírlevelemre és időben értesülsz minden “jóról” :-)!

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

További bejegyzések:

Hívj bizalommal
VAGY

Kérd árajánlatomat