BLOG

Mit számolhat el a vállalkozó költségként?

Költségnek nevezünk minden olyan megvásárolt terméket vagy szolgáltatást, ami szükséges ahhoz, hogy a vállalkozás működjön. Például egy szállítási cégnek költség az üzemanyag, míg egy könyvelő irodának a papír vagy az írószer.

A kiadásait azért számolja el a vállalkozó, mert leírható az adóból, ezáltal kevesebb profit adót fizet. Például, ha én könyvelek egy cégnek 100 lejért, és vásárolok hozzá papírt 10 lejért, ha elszámolom a költséget, akkor az adót a 100-10 lej= 90 lejre kiszámolva fizetem. Ha nem számolom el, akkor az adót a 100 lejre fizetem!

Fontos tudni, hogy a költség azoknál a vállalkozásoknál számít, akik profit adót fizetnek!

Az egyéni vállalkozóknak két típusa van. Az egyik, aki fix adózású (norma de venit); neki nem számít a költség, mert függetlenül attól, hogy mennyi a jövedelme és a kiadása, előre meghatározott, fix adót fizet. A másik típusú a valós rendszerben működő egyéni vállalkozó (sistem real). Ő az adót a jövedelem és a kiadásai különbözetére fizeti, tehát neki fontos, hogy elszámolja ezeket a költségeket.

Kft esetén, akkor nem számít a költség, ha jövedelemadót fizet (tehát a jövedelme után adózik). Aki profit adót fizet, annak viszont számít, mert ő, a korábban már említett módon, a jövedelem és a költség különbözetére fizeti az adót. Mi mindent tud elszámolni a vállalkozó? Minden olyan terméket vagy szolgáltatást el tud számolni, ami elengedhetetlen a vállalkozása működéséhez. Konkrétan nincs meghatározva, hogy miket számolhat el, de volt olyan, hogy az ellenőrök úgy ítélték meg, hogy egy adott termék nem számít költségnek, és kivágták a költségszámolásból. Ebben az esetben nincs különbség, hogy egyéni vállalkozó vagy kft!

Például, amikor elkezdődik az iskola, egy vállalkozás simán elszámolhatja a papír, füzet, írószer költségeit, mert arra minden cégnél szükség van. Sőt, még a laptopot is, ha 2500 lej alatti az értéke.

Tehát, van egy felső értékhatár az elszámolásra vonatkozóan: 2500 lej értékig azonnal elszámolhatók a kiadások, 2500 lej fölött viszont tárgyi eszköznek (mijloc fix) számít, aminek havonta van amortizációs költsége! Ez azt jelenti, hogy nem lehet egyből az egész összeget költségre tenni; fel kell osztani annyi felé, ahány hónap alatt a termék vagy eszköz elhasználódik. Erre van egy táblázat, amiben megtalálható minden eszköz amortizációs (elhasználódási) ideje.

Például, veszek egy autót 9500 lejért. Ennek az elhasználódási ideje 4-6 év. Felosztom a 9500 lejt 5 évre, ami 60 hónap. Azt jelenti, hogy az autóra eső havi költségem 158,33 lej. Ezt az összeget 5 évig havonta költségelhetem.

Hogyan tudja elszámolni a vállalkozó a költségeit?

Ezzel nincs teendője a vállalkozónak, ha van könyvelője. Csak behozza a számlát és esetleg szól, hogy ez mehet költségre. Az egyéni vállalkozó, aki otthon vezeti a nyilvántartást, felvezeti a regiszterbe, és a végén, az összesítés alapján számol adót.

A regiszter egy nyilvántartó füzet, ahol egyik oszlopba a kiadásokat, a másikba meg a bevételeket vezetik fel. A hónap végén a vállalkozó mindkét oszlopot összeadja, és a kettő különbözetéből látja meg, hogy mennyi a jövedelme, vagy a vesztesége (ha a kiadás oldal nagyobb, mint a bevétel).

Természetesen én a költségek elszámolásában is a vállalkozóim rendelkezésére állok, hogy minél jobban megkönnyítsem a munkájukat!

Ha kérdésed van keress bátran telefonon vagy a SARKI könyvelő facebook oldalán!

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

További bejegyzések:

Hívj bizalommal
VAGY

Kérd árajánlatomat