BLOG

Mennyi időt spórol a vállalkozó, ha könyvelőhöz fordul?

Nézzük meg először a vállalkozó feladatait, ha nincs könyvelője!

Az egyéni vállalkozóknak (PFA, II) nem kötelező könyvelőhöz fordulni, ám megéri. Amíg nem áfafizető, havonta vezeti a bevételeit és kiadásait, közben pedig figyeli, hogy a bevétele elérte-e már a 65000 eurót. Eddig még nem is hangzik olyan rosszul, de! Volt olyan ügyfelem, aki nem figyelte a bevételét, és bizony visszamenőleg kellett befizetnie az áfát. Abban már az én segítségemre volt szüksége. Ha áfafizető lesz, akkor nyilatkozatokat kell letennie, amit elektronikusan kell aláírni és online továbbítani.

Elengedhetetlen továbbá, hogy figyelemmel kísérje a törvényi változásokat. Legutóbb azt vezették be, hogy a vállalkozónak áfás számlával kell rendelkeznie. Ha erről nem értesül, mert nincs könyvelője, aki figyelmeztesse időben, akkor bizony számolnia kell a büntetéssel. Nekem a törvényi változások olvasása heti (minimum) 4-5 órát jelent, és ehhez jön még az a sok hasznos, új információ, amit a könyvelő találkozókon kapok. Egy ilyen találkozóra az út – oda-vissza – 1,5 óra, a tájékoztató előadások minimum 4-5 órásak, de olyan is van, amelyik kétnapos, napi 10 órában!

Ha valamilyen felszólítás vagy értesítés érkezik a hivatali szervektől, akkor azt neki tüzetesen át kell olvasni és értelmezni. Ez legalább egy fél óra, és akkor arról még nem is esett szó, hogy milyen lépésekre kötelezi a hivatali szerv. Például értesítést kaphat arról, ha nem tett le időben valamilyen nyilatkozatot, vagy nem fizette időben a jövedelmi adót, vagy a későn befizetett járulékok után mennyi a büntető kamat, kérhetnek kimutatásokat a nyilvántartásáról is.

Ha alkalmazottat szeretne felvenni, akkor utána kell néznie, hogyan intézze jogszerűen: milyen papírokra van szüksége, hogyan jelentse be. Ráadásul havonta nyilatkozatot kell benyújtania elektronikusan arról, hány órát dolgozott az alkalmazott, mennyi a fizetése, illetve mennyi a járulék utána. Ha felbontja a munkaszerződést, akkor annak is utána kell néznie, hogyan zajlik a folyamat visszafelé. Ezzel újabb órák veszhetnek el.

Az egyéni vállalkozónak (ha nincs alkalmazottja és nem áfafizető) két nyilatkozata van évente, amit januárban, illetve februárban kell letenni. Ám, ezen kívül még figyelnie kell a negyedévente befizetendő jövedelem adó időpontjára, aminek a határideje minden harmadik hónap 25-e. Emellett a kasszakönyvet is pontosan kell vezetnie.

A különböző nyilatkozatok és bevallások kitöltése nekem körülbelül három perc, de láttam olyan vállalkozót, aki legalább harminc percig töltötte. Van olyan vállalkozó, akinek megmutattam, hogyan vezesse a nyilvántartását. Ő azt mondja minden héten rászán egy délelőttöt; neki ennyi idő kell, hogy rendben legyen! És ez csak a nyilvántartás.

A vállalkozó feladata, ha van könyvelője:

Havonta eljuttatni a számlákat, a jelenléti lapokat (ha van alkalmazott) a könyvelőhöz. Ez mindössze néhány perc. Ha alkalmazottat szeretne felvenni előtte minimum egy nappal értesíteni a könyvelőt, és az alkalmazott iratait eljuttatni hozzá. A munkaszerződés felbontásánál szintén. Ez egy telefonhívás, egy fax vagy egy email. Szintén percekről beszélünk.

A törvényi változásokat sem kell figyelnie, hiszen a könyvelő értesíti. Ezzel minimum heti 4-5 órát spórol meg, ha nem többet!

A járulékok befizetése ugyan a vállalkozó feladata, ám erről is küld értesítőt a könyvelő, ha belefoglalták a szerződésbe. Ha bármilyen felszólítást, értesítést kap hivatalos szervektől, akkor nem kell egyedül értelmeznie, hiszen kérheti könyvelője segítségét, az én segítségemet, amivel szintén a vállalkozásának spórol időt.

Segíthetek még valamiben? Várom hívásodat vagy e-mailedet az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
telefon: +40 733 94 11 42
e-mail cím: office@contabnet.ro

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

További bejegyzések:

Hívj bizalommal
VAGY

Kérd árajánlatomat