BLOG

Mikor kell TVA? – Válaszaim a kérdéseitekre

sarki könyvelő

Mikor kell TVA? – Válaszaim a kérdéseitekre

Az augusztusi hónapnak a TVÁ-t, illetve az ezzel kapcsolatos tudnivalókat szántam. Az első videóm főleg arról szólt, hogyan vásároljunk Unión kívül, illetve belül. Erre a videóra nagyon sok kérdést küldtetek nekem, úgyhogy arra gondoltam, hogy ebben a következő élő bejelentkezésben a leggyakrabban előforduló kérdésekre fogok nektek válaszolni.

 

Öt kérdést választottam ki, ez volt az öt leggyakrabban előforduló kérdés, ezeket tettétek föl a legtöbben függetlenül attól, hogy kinek egyéni vállalkozása van, PFA vagy intreprindere individuala, vagy kinek kft.-je (srl).

 

Lássuk is az első kérdést: honnan tudom, hogy a cégem TVA-fizető-e?

Az elején egy kicsit meglepőnek tűnt ez a kérdés, de rájöttem, hogy amikor jönnek hozzám információért, hogy valamilyen vállalkozást szeretnének indítani, akkor mindenki azt mondja, hogy hogyan tudnánk utána lemondani a TVÁ-t, vagyis az ÁFÁ-t. Azt tudni kell, hogy minden egyes vállalkozás, amit alapból megnyitunk, független attól, hogy PFA, intreprindere individuala vagy srl, alapból egyik sem lesz TVA- fizető vállalkozás.

TVA-fizető vállalkozást akkor fogsz tudni belőle létrehozni, hogy ha te igényeled a TVÁ-t. Egyrészt azért igényeled, mert szeretnél külföldről vásárolni, vagy olyan ügyfeleid lesznek, akiknek ÁFÁ-s számlát kell kiállítsál. Másrészt akkor tudod igényelni, vagy akkor vagy köteles igényelni, hogyha az éves forgalmad meghaladta a 300000 lejt. Tehát alapból egyik cég sem TVÁ-s, akkor lesz TVÁ-s, ha te azt igényeled, illetve belefutsz abba, hogy a forgalmad meghaladta ezt az összeget, és akkor te is ÁFA-fizetővé kell váljál.

 

A másik kérdés az volt: mikor éri meg TVA-fizetőnek lenni?

Akkor fontos, hogy TVA-fizető legyél, ha olyan terveid vannak, olyan eszközöket, beruházásokat szeretnél a közeljövőben vagy hosszú távon a vállalkozásodban, ami magas összegűek, illetve ezeket a magas összegű beruházásokat még az Unión belülről szeretnéd beszerezni. Akkor mindenképpen érdemes, hogy ÁFA-fizető legyél. Másodsorban akkor érdemes ÁFA-fizetőnek lenni, hogyha neked az ügyfeleid jogi személyek. Nem fizikai személyek, nem egyszerű természetes személyek, akik mondjuk a boltodban vásárolnak, hanem olyan cégek, akik netalán még TVA-fizetők is, és ők igénylik azt, hogy a szolgáltatásodat vagy termékedet úgy tudják megvenni tőled, hogy ÁFÁ-s számlát adsz róla.

Tehát mikor éri meg TVA-fizetőnek lenni? Ha nagyobb beruházásra számítottál az elkövetkező időszakban, ha jogi személyek vagy ÁFA-fizető cégek az ügyfeleid, illetve ha nagyobb eszközöket szeretnél az Európai Unión belülről beszerezni, és ebben az esetben akkor tudsz erről TVA nélküli ÁFÁ-t kérni, tehát nem kell kifizetned az abban az országban levő áfakulcsot.

 

A harmadik kérdés, amit nagyon sokan kérdeztetek: mikor váltsam ki ezt a speciális TVA-kódot?

Két héttel ezelőtt, az elmúlt videóban beszéltem arról, hogy mi a menete, mi a módja, hogy ezt a speciális TVÁ-s kódot kiváltsad, és azt is mondtam, hogy ez nem azt jelenti, hogy te ettől a naptól kezdve, amikor kiváltottad, TVA-fizető vállalkozás vagy, hanem egyszerűen ez egy olyan kód, amivel az Európai Unión belül tudsz vásárolni úgy, hogy nem ott, az ottani országban fizeted ki a beszerzendő árura vagy termékre az ÁFÁ-t, hanem itthon fizetsz utána ÁFÁ-t.

Mindenképpen akkor váltsd ki ezt a speciális TVA-kódot, mielőtt nem vásárolsz, vagy mielőtt nem indítod el ezt a vásárlást, mert nagyon fontos az, hogy ez a TVÁ-s kód bekerüljön az EU-s rendszerbe. Van egy ügyfelem, akinek Nagykárolyban van a cége, és ő már az elején alapból kérte, hogy váltsuk ki neki a TVÁ-s kódot, mert ő külföldi személyeknek, az Unióban fog eladni, illetve ott is szeretne vásárolni. Letettük a kérését, és három hét után sem volt aktív ez a speciális TVÁ-s kódja.

Néztük a rendszerben, hogy mi történhet, aztán fel kellett hívjuk az ottani adóhivatalt is. Kiderült, azért nem aktív, mert nem frissítették ők a rendszert. Akkor ők rá kellett a rendszerre frissítsenek, és akkor így jelent meg ez a speciális TVÁ-s kód az uniós rendszerben. Úgyhogy nagyon fontos, hogy mielőtt vásárolnál külföldről, azelőtt kérd meg ezt a speciális TVÁ-s kódot, és akkor utána már akinek te eladsz vagy akitől te vásárolsz, ő is le tudja ellenőrizni, hogy biztos-e, hogy neked van ez az uniós adószámod.

 

További hasznos információkat tudhatsz a Gyorstalpaló Kisvállalkozóknak összeállított könyvemből!

gyorstalpalo_kisvallalkozoknakGyorstalpaló Kisvállalkozóknak ebook – hasznos segítség a cégvezetőknek

 

A következő kérdés, nagyon sokan kérdeztétek: milyen tevékenységeknél nem kötelező ezt a speciális TVÁ-s kódot kiváltani?

Nem kötelező akkor, hogyha Unión kívüli cégektől vásárolsz. Mert akkor úgy van, hogy nem tudod a TVÁ-t, az itthonit fizetni, hanem ki kell fizetned arra a számlára a megfelelő kódot, vagy esetleg vámot, amit az az ország a törvényben, a jogszabályban megszab a te cégedre.

Nem kötelező TVÁ-s kódot kiváltanod, ha ingatlanokkal történő kereskedéssel foglalkozol, illetve akkor sem kötelező TVÁ-snak lenned, hogyha személyszállítás a te profilod, tehát a vállalkozásod valamilyen személyszállítással foglalkozik.

Akkor sem fontos, hogy TVÁ-s legyél, hogyha étterem vagy vendéglátóiparban ügyködsz, ott van a te vállalkozásod.

Nem kell kiváltanod ezt a TVÁ-s kódot akkor, hogyha rövid távú autóbérléssel foglalkozol, te bérelsz autót rövid távra, illetve a te téged szeretne rövid távú autóbérléssel foglalkozni.

Különböző szállítási szolgáltatások, tehát a szállításkiegészítő szolgáltatásokhoz sem szükséges ezt a TVÁ-s kódot kiváltani, például ha a te céged áru-lerakodással vagy áru-berakodással foglalkozik, illetve kamionok megpakolásával, akkor sem szükséges neked ez a TVÁ-s kód. Illetve hogyha az Európai Unión kívüli fuvarozással foglalkozol, akkor nem szükséges ez a TVÁ-s kód, de persze csak akkor, hogy ha a végállomás, tehát ahova te konkrétan szállítod azt a szállítmányt, az is Európai Unión kívüli országba történik.

Akkor sem fontos ez a TVÁ-s kód, hogy ha valamilyen kulturális vagy sporttevékenység, vagy valamilyen művészeti tevékenységekkel, illetve vásárok megszervezésével foglalkozik a te vállalkozásod. Tehát ezekben az esetekben nem kell neked TVÁ-s kódot kiváltanod, nem kötelező, tehát ezekre a tevékenységekre nem kell TVÁ-t fizetned.

Hogyha belföldön valamilyen terméket vagy árut szeretnél eladni, akkor, ha belföldön történik ez a termékeladásod, akkor sem kötelező TVÁ-s kódot kiváltanod, illetve az Európai Unión kívüli áru vagy termék eladás esetében sem szükséges neked ezt a TVÁ-s kódot kiváltanod.

 

Volt egy 5. kérdés,  hogy ezt tettétek fel a legtöbben: milyen következményekkel jár az, hogyha ki kellett volna váltsam jogszabály szerint vagy törvény szerint ez TVÁ-s kódot, de mégsem tettem meg, aztán egy ellenőrzés során rájön erre az adóhatóság, és akkor mi a következménye ennek az úgymond elhanyagolt feladatomnak?

Elsősorban az adott termékre, amikortól te TVÁ-s kódot kellett volna válts, mindenképpen köteles vagy kifizetni a TVA-összeget.

Ezen kívül van egy bírság, amit úgy határoztak meg, hogy az egyéni vállalkozók, a természetes személyek, illetve a kisvállalkozók 5 ezer és 10000 lej közötti büntetésre számíthatnak, a közép- és nagyvállalkozások 10 ezer és 50000 lej közötti bírságot kaphatnak abban az esetben, hogyha nem váltották ki a TVA-kódot, pedig nekik mondjuk olyan eladásuk vagy olyan beszerzésük, illetve olyan tevékenységük volt, amire kötelező lett volna, hogy TVA-fizetők legyenek.

 

Ezt az 5 kérdést választottam ki, remélem, hogy tudtam segíteni.

Ha még bármilyen kérdésetek előfordulna, akkor nyugodtan tegyétek fel akár itt, a videós poszt alatt, akár e-mail címemen, a Sarki Könyvelő Facebook-oldalán megtaláljátok az elérhetőségeimet, és nagyon szívesen válaszolok bármelyikőtöknek.

Aztán jöhetnek a következő kérdések, hogy a szeptemberi hónapban milyen témával foglalkozzunk. Nekem már van a fejemben egy pár ötlet, de ha van nektek valamilyen javaslatotok, hogy miről szeretnétek így, videó formájában információt szerezni, akkor nyugodtan írjátok meg posztban, és akkor figyelembe veszem azt is.

 

 

#sarkikonyvelo #tvaadozas #

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

További bejegyzések:

Hívj bizalommal
VAGY

Kérd árajánlatomat