BLOG

Hogyan tudjuk fizetni az áfát, illetve nem fizetni Európai Unión kívüli, illetve belüli vásárlás esetén?

Hogyan tudjuk fizetni az áfát, illetve nem fizetni Európai Unión kívüli, illetve belüli vásárlás esetén?

Gyakran halljuk azt, amikor valaki szeretne vásárolni, hogy előnyben részesíti azokat az országokat, amelyek az Európai Unión belül vannak, mert hogy tulajdonképpen TVA nélkül tudja beszerezni az adott terméket, illetve a szolgáltatást.

Mit is jelent ez, illetve ki részesülhet ebben a TVA-mentességben, ha az Európai Unión belül szeretne vásárolni? Az a természetes, illetve jogi személy tud TVA-mentesen vásárolni az Európai Unión belül, akinek van valamilyen érvényes TVÁ-s, ÁFA-kódja.

 

Ez a kód kétféle lehet: az egyik a normál TVA-kód,

amely azt jelenti, hogy állandó áfafizetők vagyunk, tehát akár számlát számlázunk, akár megvásárolunk valamit, mindig feltüntetjük a fizetnivaló, illetve a visszaigényelhető TVÁ-t. Ezt úgy tudjuk megjegyezni, hogy ha nekünk van az adószámunk előtt egy RO jelzés, illetve a külföldiek is akkor tudnak utánanézni, hogy ez a RO az adószámunk előtt van.

A másik áfakód, 

amit igényelhetünk, az a speciális TVA-kód. Ezt az adóhivataltól tudjuk igényelni egy 091-es nyilatkozat kitöltésével, és abban az esetben nem fizetünk TVÁ-t az Európai Unión belüli vásárlás esetén, ha annak, akitől vásárolunk, szintén van egy ilyen ÁFA-kódja, tehát ő is ÁFA-fizető tagállam tagja.

Fontos, hogy ezt a speciális kódot csak az Európai Unión belül használhatjuk, vagyis ha Unión kívüli országokból szeretnénk valamilyen terméket vagy szolgáltatást vásárolni, akkor ezt a kódot nem használhatjuk. Tehát nem jogosult a TVA-mentességre az a személy, akinek nincsen érvényes TVÁ-kódja, akár normál, akár speciális TVÁ-s kódja, illetve akkor sem jogosult rá, hogy ha annak a vállalkozónak vagy cégnek, akitől beszerzi, megvenné a szolgáltatást vagy terméket, nincs érvényes TVÁ-s kódja.

 

Másodsorban a román jogszabályok a következő kötelezettséget írják elő a természetes vagy jogi személyek számára.

Ha az Európai Unión belül szeretnénk terméket vásárolni, de ez a termék vagy szolgáltatás egy éven belül nem haladja meg a tízezer eurót, ami 34000 román lej értéknek felel meg, akkor nem vagyunk kötelesek kiváltani ezt a speciális TVÁ-s kódot. Ha az éves beszerzésünk az Európai Unión belül meghaladja a tízezer eurót, vagyis a 34000 lejt az adott jogszabálynak megfelelően, akkor kötelesek vagyunk kiváltani ezt a speciális kódot, vagy a normál TVÁ-s kódot is igényelhetjük, ha úgy gondoljuk, hogy több az a vásárló, aki ÁFÁ-s és tőlünk vásárol.

 

Lássuk, hogy mi a teendőnk abban az esetben, ha az Európai Unión belül szeretnénk vásárolni.

  1. Igényeljünk egy TVÁ-s kódot, egy speciális TVÁ-s kódot, amit a 091-es nyilatkozat kitöltésével tudunk letenni az adóhivatalban.
  2. Mielőtt valamelyik cégtől megvásárolnánk az adott terméket, leellenőrizzük, hogy neki van-e érvényes áfás kódja. A VIES-ben tudjuk megnézni. Ha beütitek az adott cég adószámát, akkor kiadja, hogy neki az Unión belül érvényes-e ez a TVÁ-s kódja.
  3. Az adott termékre kiszámoljuk, hogy mennyi a 19%, a román állam szerinti ÁFA értéke, és ezt fizetjük be az adóhivatalban.
  4. Kitöltjük a 390-es meg a 301-es nyilatkozatot, és ezeket fogjuk letenni a vásárlást követő hónap 25-éig az adóhivatalban. Fontos tudni, hogy ehhez a két nyilatkozathoz szükségünk van mindenképpen elektronikus aláírásra.

 

Tulajdonképpen ezek voltak a lépések, hogyha az Európai Unión belülről szeretnénk vásárolni valamilyen terméket vagy szolgáltatást.

Ha az Európai Unión kívül vásárolunk valamilyen szolgáltatást vagy terméket, akkor az első az, hogy ennek a terméknek kiszámoljuk a 19%-os ÁFÁ-t, és ezt befizetjük a román adóhivatalba, aztán meg kitöltjük a 301-es nyilatkozatot, és azt fogjuk letenni az adóhivatalhoz.

Nagyon fontos itt figyelni arra, hogy itt már nem használhatjuk a speciális TVÁ-s kódunkat, itt mindenképpen a rendes Cod Fiscal-unkat, rendes adószámunkkal kell kitöltsük ezt a 301-es nyilatkozatot.

Még arra kell nagyon figyelni, hogy azok a vállalkozók vagy azok a jogi és természetes személyek, akik rendelkeznek normál TVA-kóddal, és esetleg csak negyedéves TVA-bevallásokat szoktak letenni, ha külföldről vásárolnak egy adott hónapban, akkor a következő hónapban a negyedéves TVA-bevallás helyett, havi TVA-fizetők, illetve havi TVA-bevallók lesznek.

Ezt mindenképpen fontos megjegyezni, mert elég sokszor találkozunk olyannal, hogy utólag derült ki, hogy negyedévente fizették az ÁFÁ-t, pedig volt külföldről beszerzett termékük vagy szolgáltatásuk, és havi fizetők kellett volna legyenek.

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

További bejegyzések:

Hívj bizalommal
VAGY

Kérd árajánlatomat