BLOG

Mikor kell áfát fizetni?

Ha az ügyfelem áfakör témában szeretne bővebb információt kapni, először mindig megkérdezem, hogy mit gondol, mennyi lesz a következő évben vagy félévben a jövedelme. A meghatározott összeg alapján csinálok egy számítást, utána annak a felére és annak a kétszeresére is. Így sokkal szemléletesebben tudom megmutatni, hogy megéri-e neki áfafizetőnek lenni; lehet, hogy a bevétel alapján most az a jobb az ügyfélnek, ha nem áfakörös, viszont a jövőben ez változhat.

Természetesen az áfakör csak akkor kérdés, ha 65 000 euró/év alatt van a vállalkozás bevétele, mert efölött már kötelező áfafizetőnek lenni.

Nagyon fontos, hogy ebben az esetben is figyelembe kell venni a határidőt: minden évben csak január 1-je és 31-e között lehet változtatni, később már nem. Ráadásul azt lehet kérni (ha nem érte el a meghatározott összeget, akkor is), hogy az ügyfél legyen áfafizető, ha még nem az, ám visszafelé már nem működik ilyen egyszerűen a dolog; csak abban az esetben kérheti, hogy újra áfamentes legyen, ha 2 éven keresztül a meghatározott összeghatár alatt van a jövedelme. Így ezzel nagyon óvatosan, megfontoltan és körültekintően kell bánni. Ezért számolom ki az ügyfeleimnek olyan pontosan, mikor éri meg nekik áfafizetőnek lenni.

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

További bejegyzések:

Hívj bizalommal
VAGY

Kérd árajánlatomat