BLOG

Ezeket a hibákat követi el a legtöbb vállalkozó. Te is köztük vagy?

6 hiba, amit a vállalkozók gyakran elkövetnek - Sarkikönyvelő

1. hiba: a vállalkozási forma kérdése

Az első hiba abból fakad, hogy nem gondolnak bele, melyik vállalkozási forma illik legjobban a tevékenységükhöz. Mivel tanácstalanok, ezért másokra (nem szakemberekre) hallgatva létrehoznak egyet, utána pedig bánkódnak, hogy: ó, a másik forma előnyösebb lett volna! A múlt héten például arról írtam bejegyzést, hogy a kft. vagy az egyéni vállalkozás éri-e meg jobban. Mert bizony ezt is sokan félreértik!

2. hiba: számlák rendszerezése

A következő hibával az ügyfeleimnél is gyakran találkozom. Előfordul, hogy elveszítenek egy-két számlát vagy nyugtát, aztán csak akkor eszmélnek rá a hiányosságra, amikor rákérdezek. Akkor jut eszükbe, hogy talán az autójukban vagy a boltban hagyták, esetleg fogalmuk sincs, hová keveredhetett el.

3. hiba: a jövedelem alakulásának követése

A bejegyzés mindegyik pontja fontos, de talán ez még inkább kiemelkedik a többi közül. Bizony vannak olyan vállalkozók, akik nem követték év közben a jövedelem-költség alakulását, és most, az év végén kapnak észbe. Ilyenkor a vállalkozók egyik része azon gondolkodik, mit lehetne tenni a rengeteg adóval, közben a másik része pedig azon, hogyan tudná az év végére nyereségessé tenni a céget. Egyik sem könnyű feladat!

4. hiba: a rosszul kitöltött adóbevallás

Előfordul az is, hogy a vállalkozó nem jól tölti ki az adóbevallását. Ezt a hibát pedig csak akkor veszi észre, amikor fizetnie kell az adót és meglátja az összeget. Nem érti, miért az az érték szerepel a papírokon.

5. hiba: nem megfelelő biztosítás

Szintén súlyos hiba, hogy nem tájékozódnak a fizetendő biztosítások összege felől. Ez a kérdés is csak akkor kerül előtérbe, amikor baj van: akkor jön rá, hogy fizetett csak épp nem eleget. Például: ilyen az egészségügyi biztosítás, amit eddig a jövedelem után számolt az adóhatóság, és ha nem érte el a minimálbérre számolt CASS-ot, akkor a biztosított nem volt jogosult kórházi ellátásra.

6. hiba: a megvásárolt eszközök és tárgyak elszámolása költségként

Az utolsó hiba pedig a következő: amikor a vállalkozó vásárol egy eszközt vagy gépet, nem néz utána, hogy ez a leltári tárgy vagy a tárgyi eszköz kategóriába tartozik. Ez azért fontos, mert leltári tárgy esetén a teljes összeget, tárgyi eszköz esetén – ami ugye amortizálódik – pedig a felosztott összeget lehet költségként elszámolni. Ha valamiben nem vagy biztos, inkább egy szakembert kérdezz meg, és ne a szomszédodat vagy a barátodat.

Ha bizonytalanság gyötör, hozzám is fordulhatsz bátran.

Segíthetek még valamiben?
Várom hívásodat vagy e-mailedet.

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

További bejegyzések:

Hívj bizalommal
VAGY

Kérd árajánlatomat