BLOG

A vállalkozás mely szakaszától van szükség könyvelőre?

Ha Kft.-t indít valaki, akkor az első perctől kezdve szüksége van könyvelőre. Tehát, ahogy megkapja az engedélyt, onnantól már a rendelkezésére kell állnia annak a megbízható személynek, aki a jövőben minden könyveléssel kapcsolatos kérdésben a segítségére lesz majd. 2017. május 10-étől erre már törvény is vonatkozik; a vállalkozó első lépése, hogy lejelentse, ki lesz a könyvelője.

Ha egyéni vállalkozóként tevékenykedik valaki, nem kötelező könyvelőhöz fordulnia – nem írja elő törvény. Ennek ellenére vannak olyan ügyfelek, akik mégis igénylik egy jó szakember segítségét.

Hogyan veszi le a könyvelő a vállalkozók/cégek válláról a terhet?

Az egyéni vállalkozóknak abban a kérdésben tudok tanácsot adni, hogy milyen cégformában működjenek, hiszen többféle is van. Ha igénylik, segítek a könyvelésben, hogyan csinálják meg az adóbevallásukat, elmondom, hová kell menniük, mit kell befizetniük, és még a papírok kitöltésében is a rendelkezésükre állok.

A szerződésekkel kapcsolatban azt szoktam tanácsolni, hogy forduljanak inkább egy jogászhoz vagy ügyvédhez, hogy teljesebb választ kaphassanak, de minden másban – ami a könyveléshez kapcsolódik – számíthatnak rám.

Ha egy Kft. fordul hozzám, segítek a bérszámfejtésben, a számlák könyvelésében, az alkalmazottak munkaszerződésének elkészítésében, az alkalmazottak utáni járulékok lejelentésében, a befizetőlap – amivel az adót rendezi – kitöltésében, stb. Amire a vállalkozásnak szüksége van, én kitöltöm, megcsinálom, és természetesen tanácsot is adok, ha elakad valahol. Nem volt még olyan kérdés, amire, ha nem is azonnal, de pár órán belül ne találtam volna meg a választ.

Vannak olyan témakörök, melyeknek tüzetesebben utána kell járnom, például át kell olvasnom a törvényeket, és az állandó változások miatt a hozzá tartozó hivatkozásokat is meg kell néznem. Ha szükséges, jogászhoz fordulok, aki a hivatkozás alapján megnézi a közlönyben, mit írnak konkrétan az adott szabályozásról. Utána szoktam kérdezni a könyvelő ismerősöktől is, hogy volt-e hasonló esetük, hogyan jártak utána, stb. Erre azért van szükség, mert szeretem megadni az ügyfeleimnek a legbiztosabb választ, a legmegfelelőbb megoldást; ehhez szerencsére megvannak a legjobb forrásaim.

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

További bejegyzések:

Hívj bizalommal
VAGY

Kérd árajánlatomat