BLOG

Mit tegyen a vállalkozó, ha büntetést kapott?

Bizony bármikor jöhet a felszólítás, hogy a vállalkozónak büntetést kell fizetnie valamilyen mulasztás miatt. Ilyenkor először rögtön kétségbeesik az ember, ezért én most leírom neked, milyen lehetőségeid vannak és mire figyelj. Először is, ha büntetést kaptál, azonnal fordulj a könyvelődhöz!

Tudnod kell, hogy a büntetéssel szemben, bármikor fellebbezhetsz. Ám, amikor konkrét tényekkel és törvényekkel támasztják alá, nem sok esélye van a pozitív végkimenetelnek.

Miért jár büntetés?

Ha nem teszed le a szükséges nyilatkozatokat (áfabevallás, jövedelem és profitadó bevallás, alkalmazott fizetése utáni járulékok bevallása stb.), ha nem használsz kasszagépet (pénztárgép) magánszemélyeknek való eladáskor, ha nem töltöd ki helyesen a számlát, nyugtát, ha nem teszed le az éves mérleget, bizony büntetésre számíthatsz.

Ám tudnod kell, hogy ha a fent említett nyilatkozatokat a megszabott határidőtől számított 15 napon belül benyújtod, akkor csak figyelmeztetést kapsz, és a pénzbeli bírság elmarad. Ilyen esetben a minimális büntetés 1.000 lej, de például a 394-es nyilatkozat esetében (ezt az ÁFA fizető cégek teszik le havonta, tartalmazza az összes vevőt és eladót, akivel az adott hónapban pénzügyi tranzakciót hajtottak végre Románia területén) a minimális összeg 12.000 lej.

A legpitiánerebb büntetés jelenleg (szerintem!) az útadóra vonatkozik. Ha lejár az útadó engedélyed, és késel akár egy napot is a befizetéssel, ám eközben olyan helyen jársz, ahol felvesz a kamera (minden város szélén), akkor 750 lej a büntetés – vagy ennek a fele, ha 48 órán belül fizeted. Ezt természetesen meg lehet úszni egy kis figyelmességgel.

A legsúlyosabb büntetéseket jelenleg a hulladék és csomagolóanyag helytelen tárolásáért szabják ki: az összeg 10.000-25.000 lej között mozog. De a munkaszerződés nélküli alkalmazott foglalkoztatása is komoly pénzbüntetéssel jár.

A nyár folyamán nagy ellenőrzést tartott az ANAF a bárok, teraszok, éttermek között. A büntetések több mint 70 {8b23a69dd2c5a204afdd3bff9b22fc335f507cfe5796c4d8d7a98d48f645c355}-át azért osztották ki, mert nem adtak a vásárlónak minden termék eladásáról kasszabont, vagy nem volt helyesen kitöltve a nyugta.

Emellett azonban vannak olyan büntetések is, amelyek felfüggesztéssel járnak: például a pénztárgép hiánya (ha a cégnek a törvény szerint kötelező) akár 3 hónap felfüggesztést is vonhat maga után.

Egyből senki engedélyét nem fogják elvenni, a legsúlyosabb esetben is felfüggesztik a céget, amíg az “ügy” tart. Ám ilyenkor akár évekről is beszélhetünk.

De például, ha valamilyen áfacsalást észlelnek, akkor bevonják a cég ÁFA kódját. Ezek után nem működhetnek, hiszen a kód nélkül nem tudnak kiállítani számlát.

Mit tehetsz, ha megbüntettek?

Kérhetsz részletfizetést: postán vagy személyesen kell letenned a kérést a büntető szerv székhelyén. Szerepeljen benne a jegyzőkönyv száma, dátuma, az indok, amiért a részletfizetést kéred, a büntetési összeg felosztása – ahogy kéred –, ezek mellé csatolva az utolsó éves mérleg, az utolsó 6 hónap jövedelem- és költségalakulása, az utolsó havi nyers mérleg. Erre a válasz 60 napon belül kell megérkezzen az ellenőrző szervektől.

Szerintem egyébként a büntetések elkerülhetőek, ha a cég figyelemmel kíséri és be is tartja a törvényeket, illetve, ha a könyvelő időben leteszi a nyilatkozatokat, adóbevallásokat, mérlegeket. Én azt tapasztaltam, hogy ha az ellenőrök látják, hogy törvényesen működsz, a kisebb-nagyobb hibákra figyelmeztetést és betartandó határidőt (15 nap) adnak. Ezt követően, ha mindent beszerzel, leteszel, megcsinálsz a követelményeknek megfelelően, akkor nincs büntetés. Ha viszont 3 éven belül folyamatosan ugyanazt a hibát találják a cégnél, akkor már ki kell fizetni a kiszabott díjat.

Segíthetek még valamiben?

Várom hívásodat vagy e-mailedet az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

telefon: + 40 733 94 11 42

e-mail cím: office@contabnet.ro

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

További bejegyzések:

Hívj bizalommal
VAGY

Kérd árajánlatomat