BLOG

Kisvállalkozások (P.F.A., I.I., I.F.) figyelmébe!

Újabb törvény módosítást rendeltek el honatyáink, amely az Egyéni- és Családi Vállalkozókat (I.I., I.F.) illetve az Engedéllyel rendelkező magánszemélyeket ( P.F.A. ) érinti.
Ezt a változást a 182/2016-os törvény írja elő, amely az október 19-ei Hivatalos Közlönyben ( Monitorul Oficial ) jelent meg és 2017 január 17-től lesz érvényes határozat.

I. Az Engedéllyel rendelkező magánszemélyek (P.F.A.) tevékenységi körének (CAEN) a száma nem lehet 5-nél több, munkaszerződéssel rendelkező alkalmazottja pedig max. 3 lehet.
II. Az Egyéni – és Családi vállalkozásoknak a tevékenységi köre (CAEN) 10 osztályt tartalmazhat és az alkalmazottak száma nem lehet több mint 8 .

Mit tehetsz, ha téged is érintenek a fenti változtatások?

I. variáció: egy drasztikus, de lehetséges módja az alkalmazottak elbocsátása

II. variáció: A következő megoldás az lenne, ha nem alkalmazottként hanem partneri szerződéssel foglalkoztatnád a jelenlegi munkásaidat. A törvény nem zárja ki, hogy más jogi ill. fizikai személyekkel partneri szerződést kössél. Viszont, ha egy elbocsátott alkalmazott egyéni vállalkozói igazolványt vált ki , csak akkor köthet veled partneri szerződést, ha a független tevékenységek 7 feltétele közül legalább 4 teljesül.

III. variáció: Ha megváltoztatod a vállalkozási formát és Egyéni vállalkozóra ( I.I. ) váltasz. Ebben az esetben egy kérést kell letenni a Kereskedelmi Kamarához, ami viszonylag egy egyszerű és költségmentes módja a változtatásnak.

IV. variáció: Ha K.F.T. re váltanál először ki kell töröltetni a Kereskedelmi Kamaránál a jelenlegi engedélyed és bejegyeztetni egy új céget K.F.T. (S.R.L.) formában. Ez egy kicsit hosszadalmasabb és költségesebb megoldás, részleteket lásd az előző blogbejegyzésemben.

És van még egy kedvező változás:
Azok a tanulók akik vállalkozást szeretnének nyítani kedvezményben részesülnek: a bejegyzési ill. az alapítási költséget az állam fizeti, ha megfelelnek az alábbi három feltételnek:

– akkreditált tanügyi intézményben folytatják tanulmányaikat
– a második tanulmányi évüket már elkezdték és az intézmény által kért írataik rendben vannak
– az életkoruk a cégbejegyzés időpontjában nem haladja meg a 30 évet.

Kérdésed van? Ide írhatod!

Könyvelőre van szükséged? Itt megtalálsz!

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

További bejegyzések:

Hívj bizalommal
VAGY

Kérd árajánlatomat