BLOG

Hatósági ellenőrzések – Így készülj fel!

Hatósági ellenőrzés - Sarkikönyvelő

A vállalkozó többféle hivatalos szervtől is kaphat ellenőrzést, ám a könyvelést a pénzügyi és a munkaügyi átvizsgálás érinti. Ez utóbbi akkor, ha van alkalmazott.

A munkaügyi ellenőrzés meglepetésszerűen történik. Tehát a hivatal váratlanul megjelenik a vállalkozás székhelyén, ahol begyűjtik az ellenőrzéshez szükséges iratokat: elviszik, átvizsgálják és jegyzőkönyvet írnak hozzá. Ha nem találnak senkit a vállalkozás székhelyén, akkor telefonon vagy emailben értesítik a vállalkozót, és elküldenek egy listát a bemutatandó iratokról. Ezeket be kell vinni a Munkaügyi Hivatal székhelyére, ahol átnézik és utána jön a korábban említett jegyzőkönyv.

Mi mindent kell bemutatni?

az elmúlt 3 hónap fizetési elszámolását (stat de salarii)
alkalmazottak személyi dossziéja, amiben megtalálható a munkaszerződés, az orvosi vizsga eredménye, a személyiigazolvány másolata, a végzettséget igazoló okirat másolata, a munkaszerződés változásairól történt lejelentések (ez utóbbi elektronikus úton zajlik)
a vállalkozás belső rendszabályzatát és a Registru Unic de Controlt (úgynevezett ellenőrző regiszter), amibe a hivatalos szervek minden ellenőrzés során beleírnak
A jegyzőkönyv, amit felvesznek tartalmazni fogja, hogy mit találtak rendben és mit nem. A hibák javítására, a hiányzó dokumentumok pótlására 15 napot adnak, ezután be kell nekik mutatni, hogy minden – a jegyzőkönyvben szereplő – hiányt pótoltak.

Amiért gondolkodás nélkül büntetnek, az a munkaszerződés nélküli foglalkoztatás! 10 000 – 20 000 lej a büntetés, ha munkaszerződés nélkül dolgozik 1 ember!

A pénzügyi ellenőrök szúrópróbaszerűen szoktak jönni. Például, ha áfa-visszaigénylés van, vagy az éves mérleg szerint az elmúlt 3 év veszteséggel működött, vagy ha azt látják – ugyancsak a mérlegből –, hogy a felhalmozott eszközök értéke nagy összegű. Ilyenkor minden könyvelési aktát le szoktak ellenőrizni – legalább 3 évre visszamenőleg. Ebben az esetben a könyvelőtől kérhetnek kimutatásokat, például a beszállítók tételes listáját, ha tartozása van a cégnek feléjük; vagy eszközök, leltári tárgyak tételes listáját stb.

A vállalkozó úgy tud felkészülni az ellenőrzésre, ha naprakész a feladataival, minden rendben van a dokumentációval, minden papír le van fűzve a helyére, és nem innen-onnan, a fiókból kiszórva kell összeszedni a kért dolgokat. Egy korábbi bejegyzésemben meg is mutattam, hogyan tartsd rendben az irataidat.

Segíthetek még valamiben? Várom hívásodat vagy e-mailedet az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
telefon: + 40 733 94 11 42
e-mail cím: office@contabnet.ro

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

További bejegyzések:

Hívj bizalommal
VAGY

Kérd árajánlatomat