BLOG

Declaratie Unica, a legújabb nyilatkozat!

Megjelent az új Declaratie Unica- Egységesített nyilatkozat

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Te tudod már, mi a Declaratie Unica, vagyis az egységesített nyilatkozat?

A Declaratie Unica összevonja az eddigi nyilatkozatokat: a 200-as, 201-es ,220-as, 221-es dokumentumokat, amelyek a jövedelemadó bevallására szolgáltak; illetve a 600-as, 604-es, 605-ös nyilatkozatokat, amelyek a járulékok nyilatkozatai voltak. Ezekből született meg a 212-es DeclaratieUnica, vagyis az egységesített nyilatkozat.
Minden olyan magánszemélynek vagy egyéni vállalkozónak be kell nyújtania, akinek az alkalmazotti fizetésén kívül egyéb jövedelme is van, és az után jövedelemadót, nyugdíjjárulékot, illetve egészségügyi járulékot kell/szeretne fizetni.
Ha több tevékenységből származik a bevétele, akkor mindegyik forrást és az abból származó jövedelmet külön rubrikába kell feltüntetni.

2017-ben a következő határidőket kellett észben tartanunk:

• Január 31.– az éppen aktuális évre vonatkozó becsült jövedelmünket vallottuk be
• Május 25.– a tavalyi évre vonatkozó valós jövedelmünket vallottuk be

2018-ban és 2019-ben viszont már a következő dátumokra kell figyelnünk:

• 2018. július 15. – a 2017-es év jövedelmét, valamint a 2018-as év becsült jövedelmét kell bevallani
• 2019. március 15. – a 2017 és 2018-as év jövedelmét, illetve a 2019-es év becsült jövedelmét kell bevallani

Hogyan kell elküldeni az új nyilatkozatot?

2018-ban még be tudjuk nyújtani papíralapon a pénzügyön, el tudjuk küldeni postai úton ajánlott levélként, utánvéttel, illetve online a SPV-n (Spatiu Privat Virtual) vagy az E-guvernare .ro weboldalon keresztül. Ez utóbbihoz viszont elektronikus aláírás szükséges.
2019-től azonban már csak online lehet benyújtani a fent felsorolt csatornákon keresztül. Ezért a pénzügy minden fizikai személynek létre fog hozni egy fiókot az SPV oldalon – erről ebben a cikkben írtam, ha fontolgatod, hogy létrehozol magadnak egy fiókot! A hozzá tartozó felhasználónevet és jelszót postai úton fogják eljuttatni hozzánk. Természetesen a küldött jelszót az első belépés után meg lehet változtatni!
Fontos, hogy ha ebben az évben már nyújtottál be valamilyen nyilatkozatot (például 600-as, 220-as), akkor is le kell adni a Declaratie Unic-t, mert ezt veszik valósnak, a régi nem fog számítani!

Kedvezményekre is számíthatsz:
Ha 2018. július 15-ig elektronikus úton benyújtod a 2018-as becsült jövedelmedet, akkor 5% kedvezményben részesülsz a befizetendő járulékból. Ha pedig 2018. december 15-ig ki is fizeted a járulékok teljes összegét, akkor további 5% kedvezmény jár.

További változások:

Mindenki saját maga számolja ki a jövedelemadóját, illetve az erre fizetendő járulékokat (CAS, CASS). Sőt, ha igénybe veszed a kedvezményt, akkor azt is te kell kiszámold és levond az adó összegéből!
Ha bármilyen változás történik a jövedelem terén, bármikor leadhatunk egy új, módosított nyilatkozatot.
Mindegy, mennyi becsült jövedelmet nyilatkozol, választhatod az opcionális CAS és CASS biztosítást, mert akkor az egészségügy és a nyugdíj szempontjából is biztosított leszel.

Összefoglalva:

Tehát idén nem kell benyújtani külön az adóbevallást május 25-ig, hiszen már az egységesített nyilatkozatot (Declaratie Unica) kell kitölteni, aminek a határideje július 15. A régi nyilatkozatokat már nem is fogják elvenni a pénzügyön. Mivel még merülhetnek fel változások, ezért ráér a nyilatkozat benyújtása, mindenkit türelemre és nyugalomra intek, hiszen semmivel nem vagyunk lemaradva.

Erről a nyilatkozatról készült videó is, azt itt tudod megnézni:  https://www.youtube.com/watch?v=gG9S91EEc1s&t=1s

Ha kérdésed van tedd fel bátran itt: 0733-941142, vagy office@sarkikonyvelo oldalon és segítek!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

További bejegyzések:

Hívj bizalommal
VAGY

Kérd árajánlatomat