Sokan úgy gondolják, hogy egy könyvelőnek mindenhez értenie kell. Azt hiszik, bármilyen kérdéssel bármelyik könyvelőhöz fordulhatnak, pedig ez nem így van. Az emberek fejében ez egyfajta tévhitként van jelen, hiszen a könyvelésen belül is van szakosodás; van, aki az egyéni vállalkozók ügyeiben jártasabb, míg mások inkább a külföldi adózási és a cégekkel kapcsolatos kérdésekben tudnak segíteni.

Én elsősorban Kft-ket, egyéni és családi vállalkozásokat könyvelek, de rengeteg felkérés érkezik alapítványokra és egyesületekre is. Azért, hogy megfelelően ki tudjam szolgálni ezeket a formákat is, folyamatosan fejlesztem magam és tanulom a működésükre vonatkozó jogszabályokat. Egy könyvelőnek egyébként is folyamatosan napra késznek kell lennie, hiszen nagyon gyakran – akár heti szinten – változnak a törvények, amelyekkel lépést kell tartania.

A Kft-ken belül is van szakosodás, hiszen létezik a szolgáltatások, a kereskedelem és a termelés szférája. Ezeket szokták általában a könyvelők felosztani, de van olyan szakember is, aki mindegyiket vállalja. Én is elsősorban a kereskedelem és a szolgáltatás szférájának könyvelésében mozgok, de van már a termelésben is ügyfelem.

Tehát a legjobb tanács, amit a vállalkozónak adhatok, hogy találja meg a vállalkozási formájához legjobban illő könyvelőt.

Share This