Egyik kedves ügyfelemnek ( aki ezen a weboldalon keresztül talált rám 🙂 ) nemrég megszünt a szerződéses munkaviszonya és már csak egyéni vállalkozóként ( PFA ) müködik tovább. Szeretné, ha biztosítva lenne egészség- és nyugdíj szempontjából, fizetné a járulékokat, de nem tudta, hogy mit, hová és mennyit!

Az ő kérdése alapján állítottam össze ezt a bejegyzést és készítettem egy járulék kalkulátort. Ha te sem tudod, hogy mennyit kell fizess vállalkozóként, töltsd le a kalkulátort és a jövedelmed beírása után egy kattintással már látod is az összegeket.

A nyugdíjbiztosítás ( CAS ) befizetésének helyét a jövedelem összege határozza meg.

Akinek a múlt évi jövedelme meghaladta a 11 256 lejt, az a helyi pénzügyre fizetheti a nyugdíjbiztosítás ( CAS ) összegét. Egy 600-as számú nyilatkozat kitöltése és beiktatása a helyi pénzügyi hivatalban és már lehet is fizetni 🙂 . Az összeget a kalkulátorból nézheted ki!

Akinek kevesebb, mint 11 256 lej az éves jövedelme, az a megyei nyugdíjosztályra fizetheti a nyugdíjbiztosítást ( CAS ). A személyi igazolvány másolatával kell jelentkezni és megkötni a szerződést. Itt csak magánszemélyekkel kötnek szerződést, tehát nem vállalkozóként fizeted a biztosítást. A minimális fizetendő összeg 250 lej havonta és 0,35 pontot ér a nyugdíj rendszerben. Ennél lehet többet is fizetni, pl. ha a mostani minimálbér után szeretnéd fizetni, az összeg 329 lej lenne (1250 * 26,3 {8b23a69dd2c5a204afdd3bff9b22fc335f507cfe5796c4d8d7a98d48f645c355}) havonta.

Az egészségbiztosítást ( CASS ) a helyi pénzügyi hivatalba kell befizetni és a nyugtát be kell mutatni a megyei egészségbiztosító pénztárnál.

Használati utasítás a kalkulátorhoz:

1. Az első két oszlop közül kiválasztod, hogy melyik kategóriába esik a 2016-os jövedelmed.

2. A nettó jövedelem helyére beírod a múlt évi jövedelmed összegét. Ezzel meg is van!!!!!!

3. Egyéni vállalkozóknak csak az első két adónemet ( CAS, CASS ) kötelező fizetni, a többi opcionális!

4. A KFT oszlopokat azért tettem be, mert az ügyfelem azon is gondolkozott, hogy egy közeli ismerőse KFT-jével kötne munkaszerződést és ezen keresztül fizetné a járulékokat! A kalkulátor alapján kiderül, hogy melyik előnyösebb az ő számára!

Remélem így könnyebb lesz eldöntenie, hogy melyik megoldást választja!

Ha neked is lenne kérdésed , ITT és ITT is megtalálsz!

Adókalkulátor letöltése

Share This