Milyen típusú költségeket tud elszámolni egy vállalkozó?

Milyen típusú költségeink, illetve kiadásaink vannak?
Vannak a teljes egészében elszámolható, levonható költségek. Vannak a részben elszámolható vagy részben levonható költségek, illetve vannak olyan költségek, amelyek egyáltalán nem elszámolhatóak, tehát nem vonhatók le a jövedelmünkből.

 

Milyen teljes egészében levonható költségek vannak mindenféle vállalkozásra vonatkozóan?

Az első ilyen levonható költség a nyersanyagok, a fogyóeszközök, illetve azok a termékek, amelyeket árusítani szeretnénk. Tehát ennek a megvásárlása teljes egészében elszámolható költségnek tekinthető.
Aztán vannak a szolgáltatások költségei, például a szállítási díjak, illetve vannak a bérleti díjak az adott helyre vonatkozóan, ahol a vállalkozásunk működik. Ennek a feltétele az, hogy ez a hely, vagy ez az ingatlan mindenképpen a kereskedelmi kamarához, tehát az ONRC-hez be legyen jegyezve, úgy, mint munkapont vagy úgy, mint székhelye a vállalkozásunknak. Aztán vannak erre a területre vagy az ingatlanra vonatkozó karbantartási költségek. Ha az irodánkat szeretnénk felújítani, vagy a területet rendezni, ahol a műhelyünk, vagy az adott tevékenységnek a helyisége van, akkor az erre vonatkozó karbantartási költségeket is teljes egészében el tudjuk számolni.

Ha például a saját vállalkozásod egy olyan tömbház-lakásba, blokk-lakásba van bejegyezve, ahol ott lakik a tulajdonos, vagy mondjuk te, illetve csak részben bérled te ezt a conract comodaton a vállalkozásodra, akkor csak részben tudod ezeket a költségeket elszámolni. Ezt általában a kölcsönszerződésbe vagy a bérleti szerződésbe bele szokták írni, hogy az adott helyiségnek mekkora része tartozik a PFA vagy az întreprindere familială céghez, és ennek a részét tudod elszámolni költségként.

Ezenkívül vannak a tevékenység végzéséhez használt berendezések bérleti költségei.

 

Ha mondjuk van neked egy autószervized, vagy egy gumijavítód, és ott van egy szerkezet, amit bérelsz, tehát nem megvásárolsz, akkor ennek a bérleti költségét is teljes egészében le tudod írni a vállalkozásodban.

 

Vannak a banki kölcsönök kamatai. Itt nagyon fontos, hogy ez a kölcsön a vállalkozás tevékenységére vagy ehhez kapcsolódóan legyen elköltve, mert a kamatokat akkor tudod levonni. Ha a kölcsönt felvetted, de nem a vállalkozásodra költötted, hanem autót vásároltál, vagy a saját ingatlanodat, lakásodat rendezted be, akkor ennek a banki kölcsönnek a kamatait nem tudod elszámolni a vállalkozásodban.
Vannak a jutalékokkal és az egyéb banki szolgáltatásokkal kapcsolatos költségek. Ide kapcsolódnak olyan szolgáltatások, amiket a bank nyújt neked, és ezeknek a díjait tudod elszámolni. Vannak a postai költségeid, a telekommunikációs költséged, mint például a telefon, az internet, minden, amire a vállalkozásodhoz szükséged van, ahhoz, hogy működjön, illetve hogy jövedelmet tudjál megvalósítani.

A következő ilyen költség lehet az elektromos áram, a víz, a gáz, a szemétszállítási díj, mert ezeket is mind el tudod számolni a vállalkozásodra.
Ami még van, az áru-, illetve a személyszállítással kapcsolatos költségek, illetve ha olyan helyre utazol, ahol egy ügyfeledet akarod felkeresni, vagy esetleg új ügyfeleket akarsz felkutatni, akkor az oda való eljutáshoz felhasznált buszbérlet, repülőjegy-bérlet, szállás, ezeket mind elszámolhatod, ha tudod bizonyítani, hogy ezt az utazást azért kellett bevállalnod, mert neked fontos volt, hogy az ügyfeledet megkeresd, vagy ha új ügyfeleket szereztél.
A következő a lízingszerződések. Operatív lízing esetén elszámolhatod a lízingrészletet, illetve ha pénzügyi lízinged van, akkor a kamatot és az amortizációs költséget tudod elszámolni teljes egészében a vállalkozásodra.

El tudod számolni azokat a költségeidet, amiket mondjuk továbbképzésekre, kongresszusokra, szakmai találkozókra utazáskor költöttél el. Itt is beleszámoljuk az utazás költségét, magának a szakmai képzésnek a díját, amit ugye be kell fizetned, vagy az adott időszak alatt a szállás költségeit, ezeket mind-mind el tudod számolni, bizonyítván, hogy ez a szakmai továbbképző azért jó, hogy a vállalkozásod fejlődjön.
Aztán ott vannak a reklámköltségek, a hirdetési költségek, ezek is mind-mind azért vannak, hogy nagyobb jövedelmet tudjál megvalósítani.
Minden egyéb olyan költséget el tudsz számolni, amit bizonyítani tudod, hogy azért volt rá szükséged, mert neked a vállalkozásod enélkül nem, vagy csak kevésbé jobban fejlődne, mint ahogy enélkül fejlődött.

 

Melyek azok a költségek, amelyek részben elszámolható költségek?

Az egyik ilyen részben elszámolható költségtípus az autókkal kapcsolatos. Legtöbb esetben az egyéni vállalkozók, de akár Kft-k is, SRL-k is úgy vannak, hogy a tulajdonos egy contract comodattal, egy kölcsönszerződéssel kölcsönadja a vállalkozásának a saját autóját. Ebben az esetben ezzel az autóval kapcsolatos mindennemű költséget el tudsz számolni, de csak ötven százalékában. Tehát el tudod számolni az üzemanyag-költség felét, el tudod számolni a karbantartási költséget, például az autómosást, vagy minden olyan javítási költséget, amelyet ezen az autón végzel. Nyilván ezeket a költségeket alá kell támasztanod azokkal a számlákkal, amiket a szervizből, az autómosóból vagy a benzinkutaktól tudsz beszerezni, és nagyon fontos, hogy legyen rajta a vállalkozásodnak a cod fiscalja, az adószáma.

Ezenkívül amit részben el tudsz számolni, azok a szponzorálási költségek, a támogatási költségek. Ezek az adózandó jövedelmünk maximum öt százalékát tehetik ki, és nagyon fontos, hogy olyan egyesületekkel, illetve alapítványokkal kössünk ilyen támogatási, szponzorálási szerződést, akik regisztrálva vannak az ANAF-hoz, az adóhivatalhoz, mert különben ezek a költségek nem vonhatók le a jövedelmünkből.
Dönthetünk úgy, hogy a jövedelemadónk három és fél százalékát adjuk oda valamilyen szervezeteknek. Ezt egy évben egyszer tudjuk megtenni, amikor év elején az adóbevallásunkat nyújtjuk be, és akkor ott ki tudjuk választani, hogy milyen alapítványnak, egyesületnek szeretnénk odaadni az adónk három és fél százalékát.

 

Protokollra költhetünk az adózandó jövedelmünk két százalékáig. Ha olyan ebédet fizetünk az egyik ügyfelünknek, akivel valamilyen tárgyalást folytatunk, akkor ezt be tudjuk tenni protokoll-költségként. Lényeg az, hogy az adózandó jövedelmünk maximum két százalékát költhetjük protokollra.

 

Aztán ott van még a magánnyugdíjpénztárakba fizetendő nyugdíjunk vagy biztosításunk. Ezeket egyénenként, tehát a vállalkozásban szereplő tulajdonosokra tudjuk elszámolni, évente maximum négyszáz eurót. Ha például egy întreprindere familială van, amiben két családtag van benne, akkor mindkét családtagnak évente 400-400 euróig tudjuk ezeket a magánnyugdíjpénztárba befizetett nyugdíj-, illetve egészségügyi biztosításokat elszámolni.
El tudjuk számolni a szakmai szervezeteknek fizetett hozzájárulásunkat maximum 4000 euróig évente. Például én mint könyvelő fizetek a CECCAR-nak évente ilyen hozzájárulást, és ha nem haladja meg a 4000 eurót, akkor én ezt költségként elszámolhatom a cégemben.

 

Melyek azok a költségek, amelyek egyáltalán nem elszámolhatók?

Négy dologra térnék ki. Mindennemű vállalkozásra vonatkozik ez a négy dolog.
Az első ilyen dolog, hogy azok a költségek nem elszámolhatók, amelyek nem a vállalkozásunkhoz kapcsolódnak. Tehát mindenképpen kell bizonyítsuk azt, hogy fontos nekünk ahhoz, hogy magasabb jövedelmet valósítsunk meg, vagy jobban működjön a vállalkozásunk. Ha ezt nem tudjuk bizonyítani különböző dokumentumokkal, akkor hiába hogy a cégünkre vásároltunk bárminemű dolgot, ha nem tudjuk bizonyítani, hogy hasznára válik, akkor ezeket a költségeket nem számolhatjuk el.

 

Nem elszámolható költség a jövedelemadónk. Függetlenül attól, hogy PFA, întreprindere familială vagy SRL, a jövedelemadó nem elszámolható költség.

 

2018 óta nem elszámolható költségnek számít az egészségügyi járulék, a CASS. Ezt sem tudjuk levonni a költségekből, ez nem is kötelező, csak a maximum plafon fölött, ami minden évben változik.
A nyugdíjjárulék is ilyen, a CAS, illetve ezt le tudjuk vonni, de 2018 óta nem úgy van, hogy beleszámoljuk az elszámolható költségekbe, hanem a Declaratie Unica, tehát az adóbevalláson belül van erre egy külön rubrika, egy külön sor, és oda tudjuk beírni, és e részében tudjuk a már kiszámolt adónkból levonni.

Októberben egy új témát fogok indítani. Bárminemű javaslatotok van ezzel kapcsolatosan, nyugodtan írjátok meg nekem akár itt, a videó alatt posztban, vagy akár üzenetben vagy e-mailben.

A költségek elszámolásának 5 szabálya

Az e hónapi témánk a költségek. Azért választottam ennek a hónapnak a témájául a költségeket, mert az SK Klub tagjai között csináltam egy szavazást, és a legtöbben ezt választották, hogy a költségekről legyen szó.

Minden hónapnak szeretnék adni egy témát, és akkor abban a hónapban ezzel a témával vagy ehhez kapcsolódó dolgokkal szeretnék foglalkozni, ehhez kapcsolódóan tudtok ti is kérdezni, hogyha van valamilyen kérdésetek.

Az első videónak azt a címet adtam, hogy a költségek elszámolásának öt alapvető szabálya.

Mindenki azt kérdezte, hogy milyen elszámolható költségek vannak, mégis az első videóban inkább arról szeretnék beszélni, hogy mikor tudod a költséget helyesen és jól elszámolni, milyen öt alapvető szabályt kell betartani. És akkor a következő talán két videóban, mert elég hosszú a téma, elég sok mindent összeírtam ezzel kapcsolatosan, akkor az elszámolható, illetve a többi fajtájú költségekről fogok majd beszélni.

 

Lássuk, mi az az öt alapvető szabály, amit a költségelszámolásnál figyelembe kell vennetek.

Az első ilyen szabály, talán a legérthetőbb, legértelmezhetőbb és a talán a legfontosabb, az az, hogy mindenképpen ez a költség vagy kiadás a vállalkozás tevékenységéhez kapcsolódjon.

Mit is jelent ez? Mondok egy példát. Azért nem tudok egy konkrét sémát mondani, hogy igen, ezek az elszámolható költségek, mert minden cég tevékenysége különbözik. Ezért például ha egy IT-s elszámolja a laptopját, a szoftvert, amit megvásárol, vagy ezeknek az  előfizetését, de ő nem tudja elszámolni költségként, mondjuk, mint az orvos az ő orvosi eszközeit vagy a köpenyét, a ruházatát, Egyik tevékenység nem ugyanazt tudja elszámolni költségként, mint a másik.

Egy fodrászatban elszámolhatod az eszközeidet, az ollót, a fésűt, a sampont és a többi, ilyen-olyan szereket, amivel te dolgozol nap mint nap, ugyanígy például egy művész a színpadon költségként el tudja számolni a hangszereit, a jelmezeit, mondjuk, a hátteret, amit ott kialakít magának. Mindig arra figyelj, hogy amikor kiadásod van, és egy költségként szeretnél valamilyen összeget elszámolni, akkor nagyon fontos az, hogy kapcsolódjon a tevékenységedhez, és biztos-e, hogy te neked erre szükséged van ahhoz, hogy a vállalkozásod jól működjön, előre haladjon.

 

A második szabály, amit én kiválasztottam, az az, hogy mindenképpen legyen bevételed.

Nem arra akarok kilyukadni, hogy mondjuk év végén nem lehetsz veszteséges, tehát a vállalkozásod nem mehet veszteségbe. De láttam már példát arra is, hogy egy cég másfél éven keresztül működött, rengeteg mindent vásárolt, rengeteg költsége volt, és egy lej bevétele nem volt. Tehát semmi módon nem számlázott ki semmilyen szolgáltatást, semmilyen terméket nem adott el. Arra húzta ezt a céget fel, hogy valamilyen módon mentse a TVÁ-t, az ÁFÁ-t. De nem is ez a lényeg.

Az a lényeg, hogy ha neked vannak költségeid, az nem baj, sőt nagyon jó, és az sem baj, ha a költség meghaladja a bevételt, de ne legyen az, hogy egy éven keresztül egyfolytában vásárolsz, megvannak a kiadásaid, de bevételed zéró. Ez gyanúsnak tűnik.

Persze van olyan, hogy szezonális tevékenység, és akkor az első félévben semmi bevétele nem volt, hanem csak kiadásai voltak, mert befektet a vállalkozásába, de aztán az év vége felé vagy az ősz folyamán biztosan lesz neki bevétele, mert hogyha egy évben egyik időszakban sincsen bevétel, akkor nyilvánvaló, hogy a következő is ugyanúgy fog működni. Tehát nem azt mondom, hogy mindig nyereséges kell legyen egy vállalkozás, sőt az első pár évben valószínűleg nem is fog az lenni, de hogy legyen mindig bevétel, ami alapján elszámolod a költségeket.

 

A következő szabály, amit én kiválasztottam, az az, hogy a költség, amit elszámolsz, az abban az évben legyen kifizetve, amikor te elszámolni szeretnéd.

Ne legyen az, hogy megvásároltál mondjuk egy eszközt 2020-ban, és úgy döntöttél, hogy neked most az idén annyi a költséged, hogy neked nincs szükséged könyvelésileg költségre, és úgy döntesz, hogy 2021-ben fogod te ezt elszámolni költségként. Tehát nagyon fontos, hogy költséget akkor számolsz el, abban az évben, amikor megvásároltad, tehát amikor konkrétan a kifizetés megtörtént rá. Máskülönben kivághatják, nem számolható el költségként. A jövedelmedből le fogják vonni ellenőrzés esetén, hogyha ez felmerül. Persze van erre egy kivétel, amit most hoztak, egy szabály, hogy a kasszagépeket most 2027-ig el lehet számolni. Egyébként minden egyes költségre vonatkozik az, hogy az adott évben, amikor ki lett fizetve, akkor tudod elszámolni.

 

A 4. szabály az, hogy a költségelszámolás  mindig a kifizetési dokumentum alapján történik.

Tehát nem akkor számolsz el valamit költségnek, hogyha te kaptál rá egy számlát, de nem fizetted ki. Nyilván egyéni vállalkozókhoz beszélek, tehát akiknek PFA-ja van, Intreprindere individuale, Intreprindere familiare, profesii liberale, tehát ügyvédek orvosok, ezekhez mondom, mert a SRL természetesen más, habár a költségek szempontjából sok minden vonatkozik rájuk is, de itt, az egyéni vállalkozásoknál nagyon fontos az, hogy akkor számolhatod el költségként, amikor megvan rá a kifizetési bizonylatod.

Mi lehet ez a kifizetési bizonylat? Lehet ez például a kassza bon, hogyha nem vagy TVA-fizető, akkor elég a kassza bon, azzal is simán el lehet számolni bármilyen kiadást vagy költséget.

A második ilyen elszámolható lehet a számla és mellé egy chitanţă, vagy mellé egy kassza bon. Hogyha te TVA-fizető vagy, hogyha csak a kassza bonnal szeretnél elszámolni egy bevételt, nagyon fontos, hogy a kassza bonon szerepeljen az adószámod. Ha 100 euró érték fölötti ez az összeg, akkor mindenképpen a kassza bon mellé kérj egy számlát is, mert ez a hivatalos, tehát így tudod biztosan és pontosan ezt a költséget elszámolni.

Aztán lehet még ilyen költségelszámolás például a borderou de achizitii. Nem tudom, hogy magyarul mi a helyes megnevezése, ezt akkor szoktuk használni, amikor egy magánszemélytől beszerzel. Például a boltok amikor nyáron a kistermelőktől a faluban megveszik a helyi termelőktől a zöldséget vagy gyümölcsöt, akkor abban az esetben ilyen borderou de achizitii-vel veszi meg a zöldséget és gyümölcsöt, azzal fizeti ki ennek a magánszemélynek, akkor ezt is el tudja számolni költségként. Akkor ezen kívül el tudja számolni az adásvételi szerződés alapján vásárolt eszközt. Például ha valami olyan tárgyi eszközt veszel, amit egy magánszemélytől veszel, és ő nem tud neked számlát adni, akkor írtok egy adásvételi szerződést, és az alapján akkor te be tudod vételezni költségként vagy kiadásként ezt az összeget.

Aztán még van ez a dispozitie de plata, amikor ugyancsak magánszeméllyel kapcsolatosan a kasszából kifizetsz neki valamit, hogyha olyat vásároltál vagy ő olyat vásárolt tőled, a dispozitie de plata-vel tudod elszámolni ezt költségként. Tehát ezek azok a dokumentumok, amelyik mindig le kell fedjék azt az összeget, amit te költségként el szeretnél számolni.

 

Az 5. szabály az amortizáció.

Ha olyan eszközt vagy terméket vásárolsz, aminek az értéke 2500 lejnél magasabb. Ha TVA-fizető vagy, akkor a TVA nélküli értéke ennél magasabb, ha nem vagy TVA-fizető, akkor a teljes értéke ha 2500 lejnél magasabb, akkor ugye egyből nem teheted költségre, hanem úgymond amortizálnod kell ezt az eszközt, ami azt jelenti, hogy felosztod az évek és a hónapok számára az összegét, és minden évben vagy minden hónapban csak az adott arra hónapra eső összeget tudod elszámolni költségként.

Nagyon fontos ebben az esetben az, hogy helyesen válaszd ki, hogy hány évre osztott fel ezt az eszközt, és mindig be kell írnod ezt az összeget, kell vezetned egy ilyet, hogy Registru mijloacelor fixe, mert ha ebbe nem vezeted be, akkor nem fogod tudni, hogy havonta mennyi költséget, illetve évente mennyi költséget számolhatsz el. És akkor ebbe a Registru mijloacelor fixe-be beírod a vásárolt eszköznek az értékét, mondok egy példát: ha veszel egy számítógépet vagy egy laptopot 10000 lejért, és négy év alatt akarod elszámolni, akkor a 10 ezer lejt elosztod néggyel, és évente azt a negyedrészét fogod tudni elszámolni költségként. Mindig csak a Registru mijloacelor fixe-be azt a negyedrészt fogod beírni költségelszámolásba, amit te kiszámoltál arra az évre.

 

Ez volt az öt alapszabálya a költségelszámolásnak.

Javaslom, hogy amikor szeretnéd ezeket felkönyvelni vagy elszámolni vagy beírni, akkor mindig figyelj arra, hogy ezeket próbáld betartani, és akkor biztosan nem történik semmi gond, akár ellenőrzésed van, akár nem. Ha pedig olyat próbálsz elszámolni, ami ugye nem a te tevékenységedhez kapcsolódik, és egyszerűen meg se tudod magyarázni, hogy miért vetted azt, szüksége van-e ahhoz a vállalkozásodnak, hogy jól működjön vagy tovább működjön, akkor nagy az esélye annak, hogy ezt ellenőrzéskor kivágják, és akkor azt be kell fizesd.

 

Gyertek, kövessetek a Sarki Könyvelő Facebook oldalamon!

A következő videó témája az elszámolható, a részben elszámolható, illetve a nem elszámolható költségek.