Magasabb támogatási összeg a PFA-knak!

 

Azok az egyéni vállalkozások (PFA, Intreprindere Individuala, Intreprindere Familiala), akik most a rendkívüli állapotban megszakítják tevékenységüket, fix havi kártérítést kaphatnak az államtól. A kárpótlás összege eredetileg 2230 lej volt, a kormány tegnap este meggondolta magát és egy sürgősségi rendelettel alig több mint 4000 lejre növeli a kártérítés összegét.

Lássuk a részleteket:

 

Jelenleg a 30/2020 kormányrendelet értelmében ez a kártérítési összeg megegyezik az országos bruttó minimálbérrel, amely 2230 lej. Ezt azok a vállalkozások igényelhetik akik megszakítják tevékenységüket a vészhelyzet során és nincs munkaszerződéses alkalmazottjuk.

 

Ugyanakkor egy másik sürgősségi rendelettel, amely nemsokára megjelenik a Hivatalos Közlönyben (Monitorul Oficial), megállapították, hogy a juttatást az átlagos bruttó keresetek 75% -ára emelik.

Ez kb. 4 072 lejt jelent, ami majdnem megkétszerezi a kezdeti összeget.

Violeta Alexandru munkaügyi miniszter nyilatkozata szerint, a nemrégiben elfogadott rendelet alapján a PFA-k, a I.I.-k és az I.F.-k kérhetik az összeg kifizetését a területi munkaügyi hivataloktól. Az eljárás elméletileg ugyanaz, mint a munkáltatók esetében, akik a “somaj technic” támogatást kérik.

 

A kártérítés igénylésének lépései:
  • a vállalkozó egy kérést nyújt be a megyei munkaerő ügynökséghez (ANOFM)
  • a vállalkozó egy saját felelősségű nyilatkozatot küld el a megyei munkaerő ügynökséghez (ANOFM)

Figyelem:

a kártérítés kifejezetten a vészhelyzet időszakára kérhető

(2020 március 16 – április 14)

A 2020. március 16-31-ig terjedő időszakra 2020. április 1- től lehet benyújtani a jelentkezéseket és nyilatkozatokat.

A 2020. április 1–14-ig terjedő időszakra a dokumentációt 2020 május elején kell benyújtani.

 

Ha a vészhelyzet időszaka meghosszabbításra kerül, akkor a támogatás igénylésének időszaka is hosszabbodik.

A támogatás a vészhelyzet befejezése után már nem igényelhető!

A dokumentáció benyújtásától számított 15 napon belül az egyéni vállalkozások (PFA, I.I., I.F.) megkapják a pénzt az államtól. Ez a támogatás adózandó jövedelemnek számít, ami azt jelenti, hogy a támogatott összeg után be kell fizetni a jövedelemadót, valamint nyugdíj- és egészségügyi járulékokat (CAS, CASS).

Azok a vállalkozók, akik ugyanabban a helyzetben vannak, de alkalmazottakkal, csak a technikai munkanélküliség támogatását (somaj technic) kérhetik az alkalmazottak számára, és nem a saját nevükben.

Az egyéni vállalkozások (PFA, I.I., I.F.) kérvényezhetik a szokásos munkanélküli segélyt is, ha szerződést kötöttek munkaerő ügynökségekkel és fizették a nyugdíj járulékot (CAS).

Figyelem: az aktuális jogszabály változás akkor lép életbe, amikor a határozat megjelenik a Hivatalos Közlönyben is (Monitorul Oficial)!

Like-old a Sarki könyvelő facebook oldalát és ott minden fontos információval naprakész leszel!

Vigyázzatok egymásra!

Üdv, Csomor Rozi – Sarki könyvelő